Angry Birds : «Παιχνίδια κατασκόπων»!

09:54 28/1/2014 - Πηγή: Bam

Ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα από εφαρμογές συσκευών «smartphones», όπως το παιχνίδι «Angry Birds», έχουν αναπτύξει αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Πηγή συλλογής πολύτιμων πληροφοριών για την NSA και την GCHQ ένα από τα πλέον δημοφιλή παιχνίδια του Διαδικτύου. Αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παραμονεύουν στο σκοτάδι για να υφαρπάξουν προσωπικά δεδομένα παικτών του «Angry Birds».

Δεκάδες απόρρητα έγγραφα τα οποία έδωσε στην βρετανική

εφημερίδα «Guardian» ο πρώην αναλυτής της αμερικανικής NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας), Έντουαρντ Σνόουντεν, περιγράφουν τις προσπάθειες της NSA, αλλά και της αντίστοιχης βρετανικής GCHQ να χρησιμοποιήσουν όλες αυτές τις πληροφορίες για τους δικούς τους σκοπούς.

Όταν στο κινητό σας ανοίγετε την εφαρμογή π.χ. του «AngryBirds» και αρχίζετε να παίζετε, ρέουν στα δίκτυα επικοινωνίας στοιχεία από το μοντέλο της συσκευής και το μέγεθος της οθόνης έως προσωπικές πληροφορίες, όπως η ηλικία, το φύλο και η τοποθεσία.

Μάλιστα, κάποιες εφαρμογές (apps) μπορούν να διαρρεύσουν ακόμη πιο ευαίσθητα δεδομένα όπως οι σεξουαλικές προτιμήσεις, ή εάν ο χρήστης συμμετέχει σε ανταλλαγές ερωτικών συντρόφων.

Τα κινητά νέας γενιάς φαίνεται να διευκολύνουν πολύ την παρακολούθηση, αφού λειτουργούν τόσο ως τηλέφωνα (κλήσεις και αποστολές μηνυμάτων) όσο και ως υπολογιστές (με «σερφάρισμα» στο Ίντερνετ και αποστολή e-mails).

Μία απόρρητη έκθεση δείχνει ότι απλά με την ενημέρωση (update) του λειτουργικού Android, ένας χρήστης στέλνει περίπου 500 γραμμές πληροφοριών για την ιστορία του κινητού του και τη χρήση στο Διαδίκτυο.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα