Υπουργείο Οικονομικών μέτρα: Από το «μαλακό» μαξιλάρι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας [vid]

Υπουργείο Οικονομικών μέτρα: Από τον Απρίλιο άρχισε η χρησιμοποίηση του «μαλακού» μαξιλαριού των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 12-14 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Όπως επιβεβαιώνουν, το μαξιλάρι αυτό είναι αρκετό για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την πανδημία του κορονοϊού έως και τον Ιούλιο. Σε ό, τι αφορά το «σκληρό» μαξιλάρι, που είναι δεσμευμένο από τον ESM, αυτό ανέρχεται σε 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα

της Ελλάδος.

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, τονίζουν ότι όλα είναι συνάρτηση του πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της οικονομίας. «Κάθε μέρα που κερδίζουμε έχει μεγάλη σημασία γιατί κερδίζουμε από ύφεση» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Επίσης, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, στις 21 Απριλίου θα «κλείσει» η πλατφόρμα για τις αιτήσεις λήψης της επιστρεπτέας προκαταβολής του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τις επιχειρήσεις. Με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο που θα έχει ενσωματώσει τα κριτήρια καταβολής θα κατατεθούν τα χρήματα της ενίσχυσης στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων στο τέλος Απριλίου.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Action24, «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το ‘μαξιλάρι’ ούτε τον Ιούνιο», ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σήμερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ’ ωφελεία της κοινωνίας. Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% και ανεργία 22,3% στην Ελλάδα εφέτος, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η χώρα θα πέσει φέτος σε βαθιά ύφεση λόγω της μεγάλης εξάρτησης του ΑΕΠ από το τουριστικό προϊόν.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5% έως 10%, προσθέτοντας εμφατικά ότι «πάρα πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα». Σε ό,τι αφορά το χειρότερο δυνατό σενάριο που παρουσίασε ως πρόβλεψη του ΔΝΤ, ο κ. Σταϊκούρας θύμισε ότι το ΔΝΤ έχει πέσει πολλές φορές έξω στις προβλέψεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα