Βουλή με πλέξιγκλας και Κυριάκο μου, Κυριάκο μου

Και η σημερινή συνεδρίαση στη βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα μείνει στην ιστορία για τις απίθανες φωτογραφίες των ομιλητών  πίσω από το διαφανές πολυκαρβονικό διαχωριστικό πλέξιγκλας.

Και μπορεί το 1931 εν μέσω πανδημίας η Βουλή να είχε κλείσει καθώς τότε είχε αρρωστήσει μέχρι και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος

αλλά ο κορονοϊός δεν πτοεί την σύγχρονη Βουλή των Ελλήνων. Απλά στη θέση των κλιματιστικών χρησιμοποιήθηκαν πολύχρωμες βεντάλιες όπως αυτή της κ. Νόνης Δούνια ενώ πλεξιγκλάς γάντια και αντισηπτικά έχουν την τιμητική τους.

Κατά τα άλλα, τα πλαστικά διαχωριστικά  φαίνεται πως ενέπνευσαν Κυριάκο Μητσοτάκη και Κυριάκο βελόπουλο  που σε αρκετές περιπτώσεις  εμφάνισαν διά των τοποθετήσεων τους, έναν νέο πολιτικό έρωτα. Ή έστω ας το πούμε εντονότατο φλερτ.

Μόνο που δεν έφτασαν να πουν “αφήστε μας  λίγο μόνους”.  Κυριάκος και Κυριάκος είχαν μόνο καλά λόγια και γλυκά βλέμματα να ανταλλάξουν σήμερα κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους. Και στην πολιτική ο καλός λόγος δεν λέγεται τυχαία.

Η φράση «Είναι προς τιμή του κ. Μητσοτάκη ότι το θεώρησε λάθος. Πρώτη φορά ακούω πολιτικό να λέει εδώ μέσα “έκανα λάθη”» του Κυριάκου Βελόπουλου ήταν μόνο μία από τις αποστροφές των λόγων των δύο πολιτικών αρχηγών που δείχνει σύγκλιση. Με αυτό τον τρόπο αναφέρθηκε στο θέμα των ΚΕΚ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αθωώνοντας για την υπόθεση 100% τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και ο ίδιος όμως ο πρωθυπουργός τόσο στην πρωτολογία όσο και στην τριτολογία του, είχε δυο καλές κουβέντες για τον αρχηγό της Ελληνικής λύσης Κυριάκου Βελόπουλου.

«Είναι σωστό αυτό που είπε ο κύριος Βελόπουλος» ή  «Είναι δίκαιο αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής λύσης» είπε τουλάχιστον δύο φορές ο πρωθυπουργός δημιουργώντας το σχετικό κους-κους στη γαλάζια πολυκατοικία.

Εξίσου ενδιαφέρον ήταν ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος επιτέθηκε μια-δυο φορές στους υπουργούς της Κυβέρνησης διαχωρίζοντας και “βγάζοντας στον αφρό” με τη ρητορική του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στους αραιοκατοικημένους πλέον, διαδρόμους της Βουλής πολλοί σημείωναν ότι υπάρχει προσέγγιση λόγω της απλής αναλογικής, ενώ κάποιοι, οι πιο ψαγμένοι είχαν υπόψιν τους τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε απόψε το Mega και δείχνει την Ελληνική Λύση να “χαροπαλεύει εκλογικά” γύρω στο 2,9%. Κάποιοι το πήγαιναν και πιο μακριά ερμηνεύοντας τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στη Βουλή.

“Δεν αποκλείεται έλεγαν να αιφνιδιάσει ο Μητσοτάκης και αντί για εκλογές να πάει κάποια στιγμή σε ανασχηματισμό με υπουργό Βελόπουλο”

“Θα έχει πλάκα να του δώσει το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής” προσέθετε μία πιο παλιά αλεπού της πολιτικής έξω από το, γυμνό καθισμάτων, καφενείο της Βουλης γνωρίζοντας το ανεδαφικόν της εικασίας αλλά θέλοντας να δώσει το κλίμα που υπάρχει.

Και όλα αυτά την ώρα που η μη σύσταση θερινών τμημάτων στη Βουλή και το πυκνό νομοθετικό έργο που προαναγγέλθηκε, φούντωσε την κουβέντα για εκλογές τον Οκτώβριο. Εκεί προφανώς θα χρειαστούν συνεργασίες οι οποίες “δουλεύονται” από τώρα.

Στην αντίπερα όχθη ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε σήμερα να ρίξει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα των εκλογών.  Είχε προηγηθεί το προσκλητήριο Τσίπρα προς το ΚΙΝΑΛ για προοδευτική κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι βρίσκεται δημοσκοπικά σε δύσκολη καμπή. Η πανδημία παρέπεμψε στις καλένδες το αναμενόμενα καθοριστικό συνέδριο του κόμματός του και απλά δείχνει υπομονή περιορίζοντας την ρητορική του στα οικονομικά και υγειονομικά ζητήματα. Ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι η επανεκκίνηση της χώρας έχει πολύ περισσότερες δυσκολίες από το απαγορευτικό που επιβλήθηκε πριν 38 μέρες και οτι η κυβερνητική φθορά είναι μπροστά.

Η δε φράση του “οτιδήποτε πάνω από 4% ύφεση θα φέρει την υπογραφή σας κύριε Μητσοτάκη” αλλά και η επισήμανση για τον περιορισμένο αριθμό τεστ για τον κορονοϊό δεν ήταν τυχαίες.

Πιο “χοντρά” τοποθετήθηκε η κ. Φώφη Γεννηματά προειδοποιώντας για τους κινδύνους ενός πειράματος ανοσίας της αγέλης όπως εμμέσως χαρακτήρισε την επικείμενη άρση των απαγορεύσεων. Μην ξεχνάμε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει και έναν από τους βουλευτές και ιστορικά του στελέχη τον Δημήτρη Κρεμαστινό να δίνει μάχη για τη ζωή του με Covid-19 από τις 25 Μαρτίου στον Ευαγγελισμό. Μία μάχη που όπως μαθαίνουμε έχει πολλά σκαμπανεβάσματα.

Το σίγουρο είναι πως η σημερινή συζήτηση αλλά και η παράλληλη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis ήταν το εναρκτήριο πολιτικό λάκτισμα για την μετά πρώτης καραντίνας, εποχή. Και έχουμε να δούμε πολλά σε αυτό το ταξίδι θρίλερ μέσα στα αχαρτογράφητα νερά της εξελισσόμενης πανδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα