Τσιόδρας σήμερα LIVE ανακοίνωση για νέα κρούσματα Covid-19 στην Ελλάδα

 Τσιόδρας σήμερα Κυριακή 26 Απριλίου: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 11 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.517, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 578 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.181 (46.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 46 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 13 (28.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70

ετών και άνω.

64 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 134 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 35 ήταν γυναίκες (26.1%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 64608 κλινικά δείγματα.

STATS με τη βοήθεια του γιατρού Σταμάτη Παπασάββα

Επιβεβαιωμένα κρούσματα 2517 (+11) Από επαφές με κρούσμα (46,9%) 1181 (+7) Από ταξίδι (23%) 578 (-) Απροσδιόριστα (30,9%) 758 (+4) ΜΕΘ (-1) 46 Νεκροί (+4) 134 Τεστ 64608 (+1521) Μείωση ασθενών ΜΕΘ. 64 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Μείωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Νωρίτερα, ένας ακόμα άνθρωπος άφησε την τελευταία του πνοή μετά από επιπλοκές του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι κατέληξε ένας 60χρονος ο οποίος είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς από την κλινική «Ταξιάρχαι» του Περιστερίου. Είναι το τέταρτο θύμα που είχε νοσηλευτεί στην συγκεκριμένη κλινική. Αναλυτικά

Η επόμενη ημέρα του lockdown

Με χρονικό ορόσημο την 4η Μαΐου, η Ελλάδα ολοκληρώνει ένα σύντομο και πρωτοφανή κύκλο αυστηρών περιορισμών και εισέρχεται σε μία νέα εποχή, η οποία σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει ανακουφιστική. Θα αρθούν σταδιακά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, ωστόσο ο κορονοϊός παραμένει εδώ, ως εκ τούτου η ζωή μας θα αλλάξει άρδην και τίποτα δεν θα θυμίζει την προ-πανδημίας εποχή. Τουλάχιστον για το ορατό μέλλον…

Η καθημερινότητα όλων των πολιτών θα αλλάξει- οι συνήθειες θα είναι διαφορετικές, αλλά και οι εικόνες. Πλέον οι αποστάσεις ανάμεσα στους πολίτες θα θεωρούνται αυτονόητη νόρμα, όπως και η χρήση μάσκας και γαντιών σε κλειστούς χώρους. Ο συγχρωτισμός μπορεί να μην απαγορεύεται αυστηρά, αλλά ουδόλως θα ενδείκνυται. Όλα θα είναι αλλιώς έως τη στιγμή εκείνη που ανακοινωθεί ότι βρέθηκε το εμβόλιο– μια μέρα παναθρώπινης ευτυχίας.

Η κυβέρνηση, με δεδομένα και τα θετικά στατιστικά στοιχεία που η χώρα διαθέτει στην αντιμετώπιση της πανδημίας με συγκριτικώς λιγότερα κρούσματα-θύματα από άλλες χώρες της ΕΕ εκπονεί το σχέδιο της επόμενης ημέρας, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμα του προς τους πολίτες την Τρίτη. Αμφότεροι οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές των ημερών, οι κύριοι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς, προετοιμάζουν με την καθημερινή τους συνέντευξη Τύπου το κοινό για την επόμενη ημέρα.

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ήταν απολύτως σαφής: Δεν μπορεί η χώρα να μείνει σε lockdown για 18 μήνες, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αγώνας αυτός εναντίον του κορονοϊού είναι μαραθώνιος κι ο δρόμος μπροστά μας ακόμα μακρύς.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι. Η άρση των μέτρων, όμως, θα γίνει με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη επαγρύπνηση. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα υγιεινής. Αν δεν χαλαρώσουμε, θα επιτύχουμε», διαμήνυσε ο καθηγητής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «η επόμενη φάση θα είναι η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα και όχι στη συνήθη κανονικότητα και θα χρειαστεί η διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης. Θα έχουμε κρούσματα και θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η μη τήρηση των κανόνων δεν θα γίνει αποδεκτή. Τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς και κάποιες περιοχές θα ξαναμπούν σε καραντίνα»

Και πρόσθεσε: «Μέχρι να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια. Καθημερινά ακούτε πληροφορίες για το τι ανοίγει και πότε ανοίγει. Τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδες θα ξέρετε ακριβώς τι μέλλει γενέσθαι με επίσημες ανακοινώσει. Λίγη υπομονή ακόμα».

Διαβάστε: Κορονοϊός και ο χορός του R – ο πιο σημαντικός χορός της γενιάς μας

Η κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση των μέτρων

«Είναι διαφορετική η ταχύτητα του ιού ανάλογα με τη χώρα. Χρειάζεται προσοχή στο πώς θα γίνει η άρση των μέτρων. Σε εμάς έχει κυκλοφορήσει λιγότερο, λόγω μέτρων, όχι κάποιας τύχης. Είναι αδύνατον να συνεχιστεί ένα lockdown μέχρι να βγει ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε και αν είναι αποτελεσματικό. Που μπορεί, όπως μας λένε οι επιστήμονες του ΠΟΥ, να κρατήσει 12 με 18 μήνες. Δηλαδή θα παραμείνει η χώρα ενάμισι χρόνο σε lockdown; Και πότε είναι καλύτερο να ανοίξουν κάποια πράγματα για τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού; Τώρα ή το Νοέμβριο, Δεκέμβριο που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν και άλλες αναπνευστικές ιώσεις και η γρίπη ενδεχομένως;», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο οπλοστάσιο της χώρας εναντίον της νόσου υπάρχουν τα τεστ, η έγκαιρη διάγνωση, η ιχνηλάτηση, η παρακολούθηση των νοσηλευομένων περιστατικών και η παρακολούθηση τυχόν αύξησης της κυκλοφορίας. Στόχος πάντα είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων.

Τι θα γίνει με το 13033

«Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, όπως και η αποστολή sms στο 13033, είναι κάτι που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, ίσως και την ερχόμενη Δευτέρα, από τον πρωθυπουργό», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μιλώντας στο Star, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε: «Δεν χαλάσαμε χαρτί, αφού η χώρα μας κινήθηκε με βάση αυτή την τεχνολογία».

«Είχαμε 2 εκατομμύρια SMS την ημέρα», είπε, για να συμπληρώσει: «Ποτέ δεν κοιτάξαμε πόσα έστελνε ο καθένας. Άλλωστε, τον ακριβή αριθμό των μηνυμάτων τον γνωρίζει η Πολιτική Προστασία και δεν ανακοινώνεται». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι για λόγους προσωπικών δεδομένων όλα αυτά τα μηνύματα που έχουν σταλεί θα διαγραφούν.

Διαβάστε αναλυτικά: Πώς θα γίνει η άρση των μέτρων

Keywords
Τυχαία Θέματα