Τσιόδρας ανακοίνωση σήμερα: Live τα κρούσματα στην Ελλάδα

Τσιόδρας: «Πριν μιλήσω με αισιοδοξία θέλω να ζητήσω μια μικρή συγγνώμη, όπως κι εγώ έτσι κ εσείς αισθανόμαστε θλίψη και σύγχυση. Σε όλες τις στρατηγικές υπάρχει μια αβεβαιότητα. Το σημαντικό είναι οι ζωές που κερδήθηκαν και γλυτώσαμε τα χειρότερα», τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, για να σημειώσει ότι «αντλούμε αισιοδοξία από τις ζωές που κερδήθηκαν, πηγαίνουμε καλά και οφείλεται

στα μέτρα και στην καλή συμπεριφορά όλων μας».

Επισήμανε ότι όλο αυτό «μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων που θα γίνει σταδιακά και με προσοχή» και πρόσθεσε ότι «δεν θα θέλαμε να επανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας μετά από μια τόσο πετυχημένη πορεία ακόμη και με πάνω από 100 νεκρούς είναι μια παγκόσμια επιτυχία». «Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από την ηγεσία του κράτους μέτρα χαλάρωσης», διαβεβαίωσε.

Τα κρούσματα

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 156 νέα κρούσματα (τα 150 από σε δομή στο Κρανίδι) του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.401, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. 59 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 16 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 46 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Υπάρχουν 5 ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι και 121 συνολικά στη χώρα. Το 26% γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 91% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν διεξαχθεί 55.666 κλινικά δείγματα.

Θεσσαλονίκη: Θάνατος 35χρονου

Αναφερόμενος στο θάνατο του 35χρονου άνδρα στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «οι νέοι ενήλικες έχουν ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με ηλικιωμένους, αλλά δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι χωρίς να έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα, σε άλλες παραμένουμε με το ερωτηματικό».

«Οι ζωές που κερδίσαμε δεν φαίνονται και ο τρόπος που τα έχουμε καταφέρει μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω. Ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου δεν κατανοείται και δεν χωνεύεται», υπογράμμισε.

«Ο έρπης είναι από τις λοιμώξεις που κάποιος την περνάει ελαφρά αλλά σε κάποιους προκαλεί εγκεφαλίτιδα με σοβαρές επιπλοκές και θάνατο», είπε.

Κρανίδι

Αναφερόμενος στα περιστατικά στο Κρανίδι, είπε ότι «150 από 497 είναι θετικά κρούσματα, 148 κάτοικοι της δομής και 2 εργαζόμενοι». Και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι η δομή ήταν σε καραντίνα από την Μ. Πέμπτη.

Καραντίνα για 2 χωριά

Σε καραντίνα 14 ημερών τίθενται τα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι του δήμου Μύκης στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω των νέων επιδημιολογικών στοιχείων από την περιοχή.

Χλωροκίνη

«Ο κορονοϊός εισέρχεται σε μια κοινωνία γρήγορα και απειλητικά και αν δεν υπάρχει προετοιμασία σε διαλύει», είπε ο καθηγητής, ενώ ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Η χλωροκίνη δεν είναι το τέλειο φάρμακο. Έχει δοθεί έγκριση για κλινικές μελέτες. Αρρυθμία καταγράφηκε στις υψηλές δόσεις του φαρμάκου, αλλά πρέπει να υπάρχει φαρμακοεπαγρυπνηση και να παρακολουθούμε τυχόν παρενέργειες και επιπλοκές. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια ενημέρωση προς το παρόν για τέτοιες επιπλοκές».

Για κλιματιστικά

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «καλό είναι να αποφεύγεται η ανακύκλωση του αέρα, καλύτερα με ανοιχτά παράθυρα ειδικά αν έχουμε κρούσμα στο σπίτι μας. Είναι σημαντικό και μας απασχολεί η χρήση κλιματιστικού, θα δούμε αν θα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα ειδικά για κλειστούς χώρους όσο θα χαλαρώνουν οι περιορισμοί».

«Επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει παρουσία του ιού σε κλιματιστικά όταν υπήρχε κρούσμα στον χώρο», πρόσθεσε.

STATS με τη βοήθεια του γιατρού Σταμάτη ΠαπασάββαΕπιβεβαιωμένα κρούσματα 2401 (+156)Από επαφές με κρούσμα (46%) 1111 (+161)Από ταξίδι (24%) 572 (+2)Απροσδιόριστα (29,9%) 718 (-7)ΜΕΘ (-2) 59Νεκροί (+5) 121Τεστ 55666 (+1322)Μείωση ασθενών ΜΕΘ46 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ55,50% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν μέχρι σήμερα, έχουν πάρει εξιτήριο464 εξιτήρια σε 836 νοσηλείες

Σε καραντίνα το Κρανίδι

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ο,τι πρέπει να γίνει θα γίνει με βάση το πρωτόκολλο», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στο Κρανίδι λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στο ξενοδοχείο που λειτουργεί ως δομή μεταναστών, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού και βρίσκεται σε καραντίνα.

Μετά τη σύσκεψη στην περιοχή, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «όλα είναι υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή», και ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα προληπτικού χαρακτήρα στην περιοχή». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «ο δήμος μπαίνει σε απαγόρευση κίνησης για 14 μέρες από τις 8 βράδυ μέχρι 8 το πρωί», ενώ αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές και τα παζάρια. Διαβάστε Αναλυτικά

Ο θάνατος του 35χρονου

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη. Εφάνισε το φαινόμενο της έντονης αυτοανοσίας.

Ο άτυχος 35χρονος που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, προσβλήθηκε από κορονοϊό πριν από οκτώ ημέρες, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε το Μεγάλο Σάββατο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να διασωληνωθεί. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Το Open μετέδωσε ότι ο 35χρονος εμφάνισε το φαινόμενο της έντονης αυτοανοσίας. Είχε εισέλθει στο νοσοκομείο στις 15 Απριλίου και στο πρώτο τεστ ήταν αρνητικός.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόνισε ότι η περίπτωση του 35χρονου «δεν είναι το σύνηθες αλλά μπορεί να συμβεί». Πρόσθεσε, δε, ότι μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί το φαινόμενο της έντονης αυτοανοσίας, δηλαδή, «να στραφεί εναντίον του εαυτού του». Διαβάστε Αναλυτικά

Keywords
Τυχαία Θέματα