Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη Χαρδαλιά: Προσωπικά δεδομένα ασθενών στην διάθεση της Πολιτικής Προστασίας

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη Χαρδαλιά: Ο πρωθυπουργός “ξεναγήθηκε” στις εφαρμογές που χρησιμοποιεί η Πολιτική Προστασία και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, εξήγησε την λειτουργία των τεχνολογικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους, για την καταγραφή των κρουσμάτων και την επίβλεψη όσων βρίσκονται σε καραντίνα.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε στον πρωθυπουργό εφαρμογή που απεικονίζει γεωγραφικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανά δήμο και περιφέρεια, και προβάλλει την αναλογία των ασθενών με

τη δυναμικότητα των νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ, ενώ παράλληλα ενημερώνει την Πολιτική Προστασία πόσοι ασθενείς αναρρώνουν κατ’ οίκον και πόσοι νοσηλεύονται. Παρουσίασε δε και άλλη εφαρμογή στην οποία έχουν καταχωρηθεί όλα τα πρόσωπα που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα ή περιορισμό, σε συνδυασμό με τις διευθύνσεις κατοικίας που έχουν δηλώσει.

Το σύστημα επιτρέπει τη διενέργεια ελέγχων συμμόρφωσης, τόσο με δειγματοληπτικές αυτοψίες όσο και με τηλεφωνικές κλήσεις, ώστε να εντοπίζονται παραβάτες και να επιβάλλονται πρόστιμα. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως οι εφαρμογές περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες και η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε αρμόδια στελέχη. Διαβεβαίωσε πως θα υπάρχει σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

«Κι άλλοι αόρατοι εχθροί, εξαιρετικά επικίνδυνοι»

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχάρη τα στελέχη της Υπηρεσίας και πρόσθεσε πως αυτή η υποδομή «θα μας συνοδεύσει και για τα επόμενα χρόνια, διότι θα κληθούμε, αργά ή γρήγορα, να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον». «Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μία πρωτοφανή κρίση υγειονομικού χαρακτήρα. Τη χειριστήκαμε, τη χειριστήκατε με απόλυτη επάρκεια, με μεγάλο επίπεδο σοβαρότητας. Και πρέπει να σας πω ότι ειδικά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της ιχνηλάτησης – το λεγόμενο contact tracing – τον εντοπισμό των υπόπτων περιστατικών, καταφέρατε να κάνετε μία εξαιρετική δουλειά σε αντίξοες συνθήκες» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Πολιτική Προστασία ετοιμάζεται ενόψει του καλοκαιριού για την αντιπυρική περίοδο, αλλά – όπως είπε – «διαπιστώσαμε ότι έχουμε και άλλες απειλές. Υπάρχουν και αόρατοι εχθροί οι οποίοι μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και οι οποίοι απαιτούν ένα άλλο βαθμό προετοιμασίας και ένα άλλο βαθμό ετοιμότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα