Σαϊτοπόλεμος – Ρουκέτες: Παγώνει ο κορονοϊός το επικίνδυνο έθιμο

Σαϊτοπόλεμος – Ρουκέτες: Κάποιοι πηγαίνουν το βράδυ της Ανάστασης στην εκκλησία με τον φόβο των κροτίδων, των ρουκετών και των φωτοβολίδων που εκτοξεύονται προς πάσα κατεύθυνση. Κάποιοι άλλοι περιμένουν πώς και πώς ακριβώς αυτή τη στιγμή αυτή, για να απολαύσουν το παραδοσιακό αυτό έθιμο. Αυτή η πατροπαράδοτη συνήθεια κοστίζει σε απώλειες ζωών και σοβαρότατους τραυματισμούς. Τα δε ζώα κυριολεκτικά παθαίνουν μεγάλη συμφορά με τη διαδικασία.

Σε 20 χρόνια 14 νεκροί από βεγγαλικά
Τα «εκρηκτικά» πασχαλινά έθιμα είναι πηγή πολλών σοβαρών ατυχημάτων και έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Είναι

αδύνατον να συνυπολογίσουμε τα δάχτυλα που κόπηκαν από κροτίδες-δυναμιτάκια-στρακαστρούκες, τα μάτια που υπέστησαν βλάβη ή τις ζημιές στην ακοή. Ταυτόχρονα, είναι απίστευτο το πόσες φορές επιλήφθηκε, σε αντίστοιχες περιπτώσεις η Ελληνική Αστυνομία.
Όμως καμία κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να καταργήσει δια νόμου την πράξη. Με αποτέλεσμα η ημέρα της πιο μεγάλης χαράς για τον χριστιανικό κόσμο να βάφεται με αίμα και αντί να είναι μια ημέρα πανηγυρισμού να καταλήγει σε θανάτους, τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς.

Θόρυβος για να φύγει το κακό
Πρόκειται για ένα ακόμη έθιμο που έχει ρίζες σε παλαιότερες δοξασίες.  Από παλιά αποτελούσε κοινή δοξασία σε πολλούς λαούς ότι τα δαιμόνια και τα κακόβουλα πνεύματα τρομοκρατούνται και φεύγουν με τον δυνατό θόρυβο. Έτσι τα εκτυφλωτικά πυροτεχνήματα, οι δυνατοί κρότοι, οι πυροβολισμοί, οι αυτοσχέδιες ρουκέτες που διασταυρώνουν τις τροχιές τους στη Χίο, τη Σάμο και άλλα νησιά (σε ένα είδος ακήρυχτου πολέμου μεταξύ ενοριών), το σπάσιμο των κανατιών που γίνεται στα Επτάνησα, το χτύπημα στα στασίδια και τις πόρτες της εκκλησίας και οι δυνατές καμπανιές την ώρα που ο παπάς ψέλνει το “Χριστός Ανέστη” έχουν σκοπό να διώξουν το κακό γιορτάζοντας τη νίκη του Χριστού και της ίδιας της ζωής επάνω στον θάνατο.

Χίος, η βασίλισσα του κακού χαμού
Το Πάσχα στη Χίο  έχει συνδεθεί με το έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Μόλις οι καμπάνες σημάνουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως, γίνεται της κολάσεως στο Βροντάδο.  Χιλιάδες ρουκέτες  σκίζουν τον ουρανό δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Ο «πόλεμος» γίνεται μεταξύ των ενοριτών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής και ο στόχος είναι τα καμπαναριά των δύο εκκλησιών. Οι δύο εκκλησίες είναι κτισμένες σε δύο αντικρινά υψώματα που απέχουν περίπου πεντακόσια μέτρα. Νικητής αυτού του «πολέμου» ανακηρύσσεται η ομάδα που θα πετύχει τις περισσότερες φορές τον στόχο. Το έθιμο είχε σταματήσει τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας. Από τότε αναβίωνε κάθε χρόνο μέχρι το 2015.

Κάποια στιγμή οι ρουκέτες «σίγησαν» μετά τα εξώδικα που έστειλαν κάτοικοι του Βροντάδου στο δήμο, στην αστυνομία και την εισαγγελία της Χίου ζητώντας να ματαιωθεί το έθιμο που προκαλεί τόσες ζημιές στα σπίτια τους. Μπορεί το έθιμο του Μεγάλου Σαββάτου σε όλη την χώρα να απαιτεί την ρίψη βεγγαλικών την ώρα της Αναστάσεως όμως σύμφωνα με τον νόμο οι κροτίδες και τα βεγγαλικά είναι παράνομα. Κατά συνέπεια όλα τα έθιμα με πυρίτιδα είναι παράνομα, άρα και ο ρουκετοπόλεμος.

Tα τελευταία 16 χρόνια παρατηρούνται πολύ μεγάλες ζημιές στα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις δύο εκκλησίες του Βροντάδου παρά τα συρμάτινα προστατευτικά πλέγματα που τοποθετεί ο δήμος. Αυτό οφείλεται στην τεράστια αύξηση του αριθμού των ρουκετών. Σκεφτείτε ότι ενώ παλιά έριχναν 5.000 με 10.000 ρουκέτες από την κάθε ενορία, το 2015 η κατάσταση ξέφυγε και οι ρουκέτες που έπεσαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ξεπέρασαν τις 120.000 στο σύνολο.

Keywords
Τυχαία Θέματα