ΠΟΥ κορονοϊός: Η πανδημία παραμένει παγκόσμια έκτακτη ανάγκη υγείας [vid]

20:42 1/5/2020 - Πηγή: Flash.gr

ΠΟΥ κορονοϊός: Η πανδημία του COVID-19 παραμένει ξεκάθαρα μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη υγείας και προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς εξαπλώνεται ευρύτερα σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Τρεις μήνες αφότου η επιτροπή επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ συνέστησε στον γενικό διευθυντή του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους να κηρύξει δημόσια υγειονομική έκτακτη ανάγκη λόγω του νέου κορονοϊού, ο Τέντρος δήλωσε: «Η πανδημία παραμένει διεθνούς ανησυχίας έκτακτη ανάγκη

δημόσιας υγείας».

Επιπλέον, ο Τέντρος επισήμανε ότι «ανησυχούμε πολύ σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο» της ασθένειας «καθώς αρχίζει να επιταχύνεται σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας». «Όπως κάναμε εξαρχής, θα συνεχίσουμε να καλούμε τις χώρες να εφαρμόζουν ένα περιεκτικό πακέτο μέτρων για να βρίσκουν, να απομονώνουν, να υποβάλλουν σε εξετάσεις και να φροντίζουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή» σημείωσε ο Τέντρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΠΟΥ, στη Γενεύη.

Τα έως τώρα δεδομένα για την ανάπτυξη εμβολίου για τον SARS-CoV-2, συνοψίζουν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παρασκευής, Ιωάννης Τρουγκάκος, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος. Αναλύουν τα διαφορετικά είδη εμβολίων που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και εξηγούν πώς αναπτύσσεται η ανοσία μέσω αυτών. Ο δρ. Φάουτσι ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους των ΗΠΑ και διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH), δήλωσε ότι, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίου, θα προχωρήσουν στην παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιανουάριο. Όπως αναφέρουν οι Καθηγητές ο Ιανουάριος αποτελεί την πιθανή ημερομηνία του πιο αισιόδοξου σεναρίου για το διάστημα των 12-18 μηνών που απαιτείται συνήθως για την ανάπτυξη εμβολίου. (Διαβάστε αναλυτικά).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα την έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, την οποία δημοσίευσε το Bloomberg, ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά, αλλά θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για τουλάχιστον δυο χρόνια. Όπως αναφέρει η έκθεση «οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές περιοδικές επανεμφανίσεις της νόσου» και τονίζει πως η πανδημία κορονοϊού είναι πιθανό να διαρκέσει για δύο χρόνια. Σημειώνει, μάλιστα, πως δεν θα ελεγχθεί μέχρι να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης, με ανοσία στα δυο τρίτα του πληθυσμού της Γης. (Διαβάστε αναλυτικά).

Keywords
Τυχαία Θέματα
[vid],