Κορονοϊός Οικονομία: Μορατόριουμ για το χρέος των φτωχότερων χωρών

Κορονοϊός Οικονομία: Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 δεσμεύτηκαν να συνεχίζουν να ενεργούν, όπως χρειάζεται, στη μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού και να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία, ενώ δήλωσαν πως είναι θετικά διακείμενοι στην προσωρινή ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων των φτωχότερων οικονομιών. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχαν, οι οικονομικοί επικεφαλής της G7 επισήμαναν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν «μια χρονικά περιορισμένη

αναστολή των πληρωμών εξυπηρέτησης χρέους…», εφόσον συμμετάσχει η Κίνα και άλλες χώρες στην ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών (G20) και σε συμφωνία με τη Λέσχη των Παρισίων των πιστωτών.

Εξάλλου, όπως ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο, οι οικονομικοί ηγέτες της G7 συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη παροχής οικονομικής και τεχνικής βοήθειας στις αναδυόμενες οικονομίες που δίνουν μάχη με τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Τα κράτη μέλη της G7 συζήτησαν την ανάγκη για μια συντονισμένη απάντηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που η υγειονομική κρίση επέφερε στην παγκόσμια οικονομία, επισήμανε ο Άσο σε δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί υπό πίεση από την πανδημία του κορονοϊού», τόνισε.

Οι μεγάλοι διεθνείς πιστωτές συμφώνησαν σε μορατόριουμ για το χρέος των φτωχότερων χωρών ως απάντηση στην κρίση του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ. Εβδομήντα έξι χώρες, από τις οποίες οι 40 βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, μπορούν να ευνοηθούν από την αναστολή πληρωμών χρέους που συνδυαστικά ανέρχονται στα 20 δισεκ. δολάρια, από τα 32 δισεκ. δολάρια που οι χώρες επρόκειτο να δαπανήσουν φέτος για την εξυπηρέτηση του χρέους τους.

«Εξασφαλίσαμε μορατόριουμ χρέους σε επίπεδο διμερών πιστωτών και ιδιωτών πιστωτών για συνολικό ποσό 20 δισεκ. ευρώ», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους. Οι κυβερνήσεις πιστωτές, που περιλαμβάνουν όχι μόνο τη Λέσχη του Παρισιού αλλά και την Κίνα, αναμένεται να αναστείλουν πληρωμές 12 δισεκ. δολαρίων βάσει της συμφωνίας, η οποία θα οριστικοποιηθεί αύριο.

Οι ιδιώτες πιστωτές συμφώνησαν σε εθελοντική βάση να μετακυλήσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν 8 δισεκ. δολάρια χρέους, δήλωσε πηγή από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Από τα συνολικά 32 δισεκ. δολάρια που πρέπει να καταβληθούν φέτος, τα υπόλοιπα 12 δισεκ. οφείλονται σε πολυμερείς δανειστές, κυρίως την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Λεμέρ κάλεσε και αυτούς τους δανειστές να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή.

ΔΝΤ

Σαρωτικός θα είναι ο αντίκτυπος του Covid-19 στην ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας , όπως καταγράφεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Η έκθεση σκιαγραφεί το 2020 ως ένα έτος με υψηλές προκλήσεις στον τομέα της ανάπτυξης και της ανεργίας. Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από την επικεφαλής οικονομολόγο Γκίτα Γκοπίνατ, η οποία εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα της πανδημίας αλλά και για τους μακροοικονομικούς κραδασμούς που πρόκειται να προκαλέσει. Όπως διευκρίνισε, το βασικό σενάριο που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ προβλέπει ότι η πανδημία θα εξασθενήσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Διαβάστε Αναλυτικά

Keywords
Τυχαία Θέματα