Κορονοϊος Ιταλία: Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Ιταλία! Δυσαρέσκεια της κυβέρνησης

Κορονοϊος Ιταλία: Συγκεκριμένα ο Fitch υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας από BBB σε BBB–, με σταθερή προοπτική.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου του ιταλικού δημοσίου «αντανακλά τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία της Ιταλία. Ο Fitch προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8% το 2020», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή
του.

Τι απάντησε η Ιταλική Κυβέρνηση

«Τα βασικά στοιχεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών της Ιταλίας είναι ακλόνητα», ήταν η αντίδραση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σημείωσε δηκτικά ότι άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης «υιοθέτησαν πιο συνετή στάση». «Οι αιτίες της υποβάθμισης αυτής είναι εξωγενείς και προσωρινές», ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι προσθέτοντας ότι «τα βασικά στοιχεία της οικονομίας της χώρας είναι υγιή». Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το παραγωγικό σύστημα της Ιταλίας έχει αναπτυχθεί με διαφοροποιημένο τρόπο, σε πολλαπλούς τομείς, και η χώρα καταγράφει εμπορικό πλεόνασμα.

Σημείωσε επίσης ότι ο Fitch δεν φάνηκε να «λαμβάνει υπόψη του τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις χώρες που την συνθέτουν και από τους θεσμούς της».

Keywords
Τυχαία Θέματα