Κλινική Ταξιάρχαι: 6 επιπλέον κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας – Συνολικά 34 τα κρούσματα και 3 οι νεκροί [vid]

Κλινική Ταξιάρχαι: Συναγερμός έχει σημάνει στην κλινική στο Περιστέρι μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού. Η κλινική αδειάζει από κόσμο, ενώ επί τόπου βρέθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανακοίνωσε 6 επιπλέον κρούσματα κορονοϊού ενώ χθες είχαν ανακοινωθεί συνολικά 28 κρούσματα και 3 νεκροί από την πανδημία.

«Δόθηκαν οι οδηγίες που πρέπει, οι άνθρωποι είναι πάρα πολλοί για να πάνε σε άλλη κλινική, θα παραμείνουν εδώ. Υπάρχουν ειδική επιστήμονες για ότι χρειαστούν και ένας συνάδελφος λοιμωξιολόγος. Αυτοί

που βρέθηκαν θετικοί οι 17 έχουν φύγει όλοι, εκτός από τους 3 θανάτους και οι 17 εργαζόμενοι είναι ασυμπτωματικοί και σε καραντίνα στα σπίτι τους. Είναι 116 άνθρωποι στην κλινική και 110 άτομα προσωπικού. Σύνολο 226 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 37 νοσούν (3 κατέληξαν), οπότε είναι μια σημαντική επιδημία σε έναν χώρο που βρίσκονται ευπαθείς ομάδες» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος.

«Όλοι οι θετικοί ασθενείς έχουν μεταφερθεί ή μεταφέρονται σε μονάδες υγείας της Αθήνας, δεν υπάρχει κανένας θετικός εδώ», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφερθείς στους υπόλοιπους ασθενείς στην κλινική, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε ότι όλοι παρακολουθούνται και έλαβαν χημειοπροφύλαξη.

Δείγματα και από την κλινική «Κασταλία»

Στη κλινική «Κασταλία» στα νότια προάστια με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους, ελήφθησαν δείγματα από 130 εργαζομένους και από όλους τους τρόφιμους και αναμένονται τα αποτελέσματα. Μέχρι τώρα στα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν τους εργαζομένους ήταν όλα αρνητικά.

«Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών», είπε χθες ο κ. Χαρδαλιάς. Πρέπει, πρόσθεσε να «είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν».

ΣΥΡΙΖΑ: ΕΟΔΥ και υπ. Υγείας γνώριζαν από την Τετάρτη για τα κρούσματα στις κλινικές αλλά δεν έκαναν τίποτα

Εξηγήσεις από το υπουργείο Υγείας για το γεγονός ότι παρότι γνώριζε για τα κρούσματα σε ιδιωτικές κλινικές δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ειδική μέριμνα με προληπτικά μέτρα και συστηματικούς ελέγχους από το Υπουργείο Υγείας σε χώρους ευαλωτότητας, όπως προσφυγικές δομές, καταυλισμοί Ρομά και γηροκομεία. Μετά και τα κρούσματα των τελευταίων ημερών σε ιδιωτικές κλινικές και προσφυγικές δομές, που δημιουργούν εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας, δυστυχώς επιβεβαιώνεται η τραγική ολιγωρία της Πολιτείας, που σπεύδει διαρκώς εκ των υστέρων να παρέμβει. Μάλιστα, στην περίπτωση του Περιστερίου, παρότι ο ΕΟΔΥ γνώριζε ήδη από την Τετάρτη πως υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν προχώρησε στα απαραίτητα μέτρα. Αντίθετα, η κλινική εξακολούθησε να λειτουργεί κανονικά!» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το υπουργείο Υγείας οφείλει να δώσει άμεσα τις απαραίτητες εξηγήσεις. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να αφήνεται έρμαιο σε τυχοδιωκτικές πρακτικές. Και κάποια στιγμή επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι πάνω από την ατομική ευθύνη των πολιτών, στην οποία καταφεύγει στα δύσκολα, υπάρχει πρωτίστως η ευθύνη της Πολιτείας» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών για να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων των ιδιωτικών κλινικών σε Περιστέρι και Ελληνικό.

Ειδικότερα, για τις κλινικές Ταξιάρχαι στο Περιστέρι και Κασταλία στο Ελληνικό θα διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική στο Περιστέρι, όσο και για δεύτερη κλινική στην Γλυφάδα, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπωνμε κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπομε κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπουμε ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων
Keywords
Τυχαία Θέματα