Ιταλία Ρέντσι απειλεί Κόντε: Ή τα ανοίγεις όλα ή σε ρίχνω

Ιταλία Ρέντσι απειλεί Κόντε: Ο Ματέο Ρέτσι με το γνωστό κυνισμό και λαϊκισμό που τον χαρακτηρίζουν, από το βήμα της γερουσίας έστειλε απειλητικό τελεσίγραφο προς τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε: Θα ρίξει την κυβέρνησή του εάν δεν προχωρήσει στην άμεση λειτουργία των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι όμηρος των επιστημόνων και των γιατρών.

«Δείτε καλύτερα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Istat αλλιώς εμείς δεν θα είμαστε στο πλευρό σας. Είναι η τελευταία έκκληση της «Ζωντανής Ιταλίας». Εάν επιλέξετε τον λαϊκισμό

εμείς δεν θα είμαστε μαζί σας. Δεν μπορούμε να αναθέσουμε τα πάντα στην επιστημονική κοινότητα. Στο παρελθόν στην χώρα η πολιτική είχε παραιτηθεί πάρα πολλές φορές», τόνισε ο Ρέντσι.

«Να κάνουμε πολιτική; Ακριβώς αυτό κάνουμε, έτσι λοιπόν δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο», ανταπάντησε ο Κόντε.

«Αγαπητέ πρόεδρε της κυβέρνησης, μετά την παρέμβαση του Ρέντσι σας ανακοινώνω ότι δεν έχετε πλέον την πλειοψηφία. Ο ηγέτης της «Ζωντανής Ιταλίας» σας είπε ”όπως σε έφτιαξα έτσι θα σε καταστρέψω”», τόνισε ο Ινιάτσιο Λα Λούσα, ο γερουσιαστής των Αδελφών της Ιταλίας και παλιό ηγετικό στέλεχος των φασιστικών ομάδων στο Μιλάνο και του Κοινωνικού Ιταλικού Κινήματος (MSI).

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία;
Το θέμα είναι πάρα πολύ απλό. Η «Ζωντανή Ιταλία» του Ρέντσι, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και όπως φαίνεται ένα κομμάτι της Λέγκας του Σαλβίνι, χωρίς τον Σαλβίνι, στοχεύουν σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», «μεγάλου συνασπισμού» ή ακόμη και «τεχνοκρατών», για να εκδιώξουν τον Κόντε και την πλειοψηφία που τον στηρίξει. Ό

μως αυτό το προσπαθούν  χωρίς να έχουν την πλήρη στήριξη της ομοσπονδίας βιομηχάνων Confindustria. Τόσο ο Κόντε όσο και το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» και κυρίως το Δημοκρατικό Κόμμα εφαρμόζουν μια μετριοπαθή πολιτική, ακολουθώντας τον βασικό πυρήνα των επιδιώξεων των μεγάλων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.

Τα στελέχη της «Ζωντανής Ιταλίας» του Ρέντσι είχαν «διαρρεύσει» ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, θα εκβίαζε με ένα τελεσίγραφο τον Κόντε, «αξιοποιώντας» τη νευρικότητα που υπάρχει στην κυβέρνηση και στην κοινή γνώμη της χώρας, σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ο Ρέντσι εκμεταλλεύτηκε το διάταγμα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που προετοιμάζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γκουαλτιέρι για να καταγγείλει: «Δεν αρνηθήκαμε τις πλήρεις εξουσίες στο Σαλβίνι για να τις δώσουμε σε άλλους. Είναι μια συνταγματική πράξη που θα πρέπει να υπερασπιστούμε μαζί».

Με πιο απλά λόγια ο Ρέντσι ζήτησε την άμεση επανεκκίνηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας και αποδεικνύοντας στους βιομήχανους ότι είναι ο προθυμότερος των προθυμότερων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους.

«Τώρα δεν θα πρέπει να παραιτηθούμε και να αφήσουμε τη θέση στους γυρολόγους (εννοώντας την επιστημονική κοινότητα) για να καταπολεμήσουμε την ανεργία, πρέπει να το κάνει η πολιτική», συμπλήρωσε ο Ρέντσι.  Προκάλεσε μάλιστα κι ένα μεγάλο της Βόρειας Ιταλίας που πενθεί τονίζοντας ότι: «Όταν λέμε να ξανανοίξουμε τιμάμε τους νεκρούς. Η κόσμος στο Μπέργκαμο και τη Μπρέσια που δεν υπάρχει πια, εάν μπορούσε να μιλήσει, θα μας έλεγε να ξανανοίξουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα