Ηλικιωμένοι – Κορονοϊός: Γιατί μας πεθαίνουν πριν την ώρα μας;

16:32 9/4/2020 - Πηγή: Flash.gr

Ηλικιωμένοι  – Κορονοϊός: Ως ηλικιωμένοι ορίζονται συμβατικά οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ο ορισμός διατυπώνεται µε βάση την ηλικία στην οποία μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί αλλά επειδή τα όρια αυτά έχουν μετατεθεί και σαφώς δεν σχετίζονται με την επιδείνωση των φυσιολογικών λειτουργιών, η κλίμακα έχει διαμορφωθεί ως εξής: Οι 65 έως 74 ετών άνθρωποι είναι οι πρώιµοι ηλικιωµένοι και οι 75 έως 84 ετών είναι οι µέσοι ηλικιωµένοι. Όταν λοιπόν αναφερόμαστε σε ανθρώπους

μίας «κάποια ηλικίας» σαφώς δεν εννοούμε τον ακμαίο 40ρη ούτε την 50άνταρα κυρία.

Δεν περιμέναμε την πανδημία για να μιλήσουμε για την λατρεία της νεότητας και για τον ρατσισμό προς την τρίτη ηλικία, ένα φαινόμενο κυρίαρχο τα τελευταία 30 χρόνια στις δυτικές κοινωνίες. Ο οποίος εκφραζόταν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής με κυρίαρχο τον τομέα της εργασίας. Αλλά και μεταξύ των δύο φύλων, όπου η γυναίκα μεγαλώνοντας, το κάνει γηρατειά κι ο άνδρας γοητεία.

Όμως τώρα με την πανδημία ο ρατσισμός αυτός βγαίνει απροκάλυπτα. Το ζήσαμε τις ημέρες που όπως όλοι έπρεπε και οι συνταξιούχοι να στηθούν στην ουρά για να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους. Κι αντί να χρεωθεί η πολιτεία το γεγονός ότι δεν προνόησε μια διαδικασία που θα εξομάλυνε την αναμονή, χρεώθηκαν τις ουρές οι ηλικιωμένοι. Με αποτέλεσμα ρεπόρτερ, υπουργοί, εκπρόσωποι τραπεζών και δημοτική αστυνομία να στραφούν εναντίων τους. Υφίστανται ένα ιδιότυπο διωγμό, ο οποίος είναι διάχυτος και πέρα από αυτό το συμβάν της ενοχοποίησης. Σχεδόν τους απαγορεύουν να εμφανίζονται στο φως του ήλιου ενώ οι ηλικιωμένοι έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν έναν σύντομο περίπατο, να εμφανιστούν στο σούπερ μάρκετ ή στην τράπεζα.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι αυτοί φορείς του κορονοϊού, αλλά απλά τα πιο ευπαθή θύματά του, πέρα από το γεγονός ότι πεθαίνουν και μη ηλικιωμένοι, προστασία από τον κορονοϊό δεν σημαίνει, εξόντωση των ηλικιωμένων ούτε εκτοπισμό τους σε έναν Καιάδα ερμητικού αποκλεισμού.

Τώρα βλέπουμε λοιπόν να κυκλοφορούν και κηδειόχαρτα που απροκάλυπτα δείχνουν τους ανθρώπους μιας κάποιας ηλικίας. Σε λόγο τι; Θα τους χτυπούν κι όλας; Ήδη ένα τέτοιο συμβάν έλαβε χώρα στην Ισπανία, όπου ομάδα νέων επιτέθηκε σε ασθενοφόρο που θα μετέφερε ηλικιωμένους σε νοσοκομείο. Τα take away καφέ ισχύουν για όλους τους πολίτες, δεν βγήκε κυβερνητικό φιρμάνι που να τους εξαιρεί και δεν έχουν ούτε ένα δικαίωμα λιγότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Δεν ξέρουμε αν έχουμε πολλές απαιτήσεις, αλλά η επίσημη πολιτεία καλό είναι να μιλήσει επ΄ αυτού. 

Keywords
Τυχαία Θέματα