Εργασία: Κόβεται ο μήνας – έρχεται 15νθήμερο για πολλούς

Εργασία: Τα μηνύματα και οι προειδοποιήσεις δίνονται εδώ και ένα μήνα με όλους τους τρόπους. Αρκετοί οικονομολόγοι και εργατολόγοι έχουν προειδοποιήσει για την επερχόμενοι αλλαγή σκηνικού αναγνωρίζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και τα στοιχεία.

Παρά τη σταθερή απομείωση της της ανεργίας την τελευταία εξαετία, τη στιγμή που χτύπησε η πανδημία, η ανεργία βρισκόταν σε άνοδο, γύρω στο 16%. Άρα, εάν η ύφεση το 2020 πάρει διαστάσεις της τάξης του 10-15%, τότε η πιθανότητα επιστροφής στην εποχή των δύο πρώτων μνημονίων, με το ποσοστό ανεργίας κορυφωθεί στο 28% το 2013, είναι πιθανό.

Η

διάθεση της κυβέρνησης είναι να καταφύγει σε λύσεις 15νθήµερης εργασίας, µε µισές αποδοχές, προκειμένου τοιουτοτρόπως να στηρίξει τους μεσαίους επιχειρηματίες. Εν ολίγοις είναι κατανοητό ότι και αυτή τη φορά το μάρμαρο θα το πληρώσει ο κόσμος της εργασίας, χωρίς να φέρει την παραμικρή ευθύνη.

 Το νέο αφήγημα θα είναι ότι η αύξηση της ανεργίας είναι απόρροια της νέας τάξης πραγμάτων που δημιουργεί ο κορονοϊός. Η αλήθεια είναι ότι εν  πρόκειται για κυβερνητική απόφαση, διότι επιλέγει τη συγκεκριμένη λύση, αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη.

Οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν το δικαίωμα, τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμη, να παρατείνουν την αναστολή συµβάσεων εργασίας και μετά το επίδομα των 530 μηνιαίων ευρώ σταματά από την πολιτεία για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Η νέα 15νθήμερη σχέση εργασίας που θα προκύψει, θα συνοδευτεί με ένα 40% ενίσχυσης των απωλειών, από την κυβέρνηση, εφ΄ όσον ο εργαζόμενος δεχτεί να μπει σε ευέλικτο σχήμα απασχόλησης.

Τι είναι η εκ περιτροπής εργασία;

Ο δικηγόρος – εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας έχει γράψει:

Η εκ περιτροπής εργασία (συμβατική ή επιβαλλομένη μονομερώς), αποτελεί ειδικότερη μορφή μερικής απασχόλησης, κατά την οποία ο μισθωτός απασχολείται στην επιχείρηση ή σε ορισμένο τμήμα αυτής λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας.

Βασικό εννοιολογικό γνώρισμα της εκ περιτροπής εργασίας είναι η εναλλαγή χρονικών διαστημάτων εργασίας και αργίας (μη εργασίας), μολονότι η λειτουργία της επιχείρησης ή τμήματος αυτής παραμένει συνεχής. Συνάγεται ότι η εκ περιτροπής εργασία, μπορεί να λάβει δύο ειδικότερες μορφές και συγκεκριμένα:

 Της συμφωνημένης (συμβατικής) εκ περιτροπής εργασίας, η οποία επιτρέπεται να συμφωνηθεί ελεύθερα με διάφορους συνδυασμούς που επιλέγουν τα μέρη, με μόνο περιορισμό της παροχής της ημερήσιας εργασίας κατά πλήρες ωράριοΑυτής που εφαρμόζεται με μονομερή εργοδοτική απόφαση. Ειδικότερα στη δεύτερη περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη και στο πλαίσιο του διευθυντικού του δικαιώματος σε ευρεία έννοια (ΑΠ 771/2017, ΑΠ 468/2012), σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητάς της επιχείρησής του, να επιβάλλει στην επιχείρησή του “σύστημα εκ περιτροπής εργασίας”, μέχρι εννέα μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος.
Keywords
Τυχαία Θέματα