Aλίκη Βουγιουκλάκη: Η απαγορευμένη ταινία της που δεν είχε επιτυχία! – Δείτε τις σπάνιες φωτογραφίες [vid]

11:08 9/4/2020 - Πηγή: Flash.gr

Aλίκη Βουγιουκλάκη:  Τον Μάρτιο του 1964 έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες η ξενόγλωσση ταινία, «Aliki my love» με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η αποδοχή της ταινίας όμως δεν ήταν αυτή που περίμενε η ηθοποιός, αλλά και ο Φιλοποίμην Φίνος, που δέχτηκε να τη γυρίσει για να μην χαλάσει χατίρι στην αγαπημένη του πρωταγωνίστρια….

Τα γυρίσματα της οποίας έγιναν ένα καλοκαίρι στην Ίο. Ο γνωστός συλλέκτης, Άρης Λουπάσης δίνει στη δημοσιότητα δυο σπάνιες φωτογραφίες της Αλίκης στο νησί όπου την αποθεώνουν οι κάτοικοι αλλά και από την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στο Λονδίνο.

Ο Άρης Λουπάσης γράφει:

Η Αλίκη σε μια σπάνια φωτο (αριστερά) κατά την διαμονή της το καλοκαίρι του 1962 στην πανέμορφη Ίο για τα γυρίσματα της ξενόγλωσσης ταινίας της «Aliki my love». Είναι τέτοια η αγάπη των κατοίκων του νησιού στο πρόσωπο της που προσπαθούν να την εκδηλώσουν με κάθε τρόπο όπως φαίνεται και στην φωτογραφία. Η αγαπημένη ηθοποιός περνάει ένα υπέροχο καλοκαίρι όπου παρά τα εξαντλητικά γυρίσματα απολαμβάνει τον ήλιο, τις υπέροχες παραλίες και την ζεστή φιλοξενία των ντόπιων. Η ταινία συμπαραγωγή του Φίνου και μιας Βρετανικής εταιρείας, διαφημίζεται με στόχο την διεθνή αγορά ως «ένα ποίημα στα άσπρα νησιά του Αιγαίου», με την Αλίκη ηλιοκαμμενη να ερμηνεύει τα υπέροχα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

Οι λαμπερές πρεμιέρες γίνονται τον Ιούνιο του ’63 στο Λονδίνο και τον Μάρτιο του ’64 στην Αθήνα, με την Αλίκη να κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση.

Στην σπάνια φωτο (δεξιά), στην πρεμιέρα του Λονδίνου την συγχαίρει για την ερμηνεία της η Norma Ann Sykes γνωστή με το όνομα Sabrina, εκρηκτικό μοντέλο και τηλεοπτική περσόνα στην Βρετανική τηλεόραση σε σειρές της εποχής. Στο εξωτερικό η ταινία προβάλλεται με τον τίτλο «Aliki my love», στην Ελλάδα «Αλίκη» και σε Ισπανόφωνες χώρες «Aliki Mi Amor», δεν καταφέρνει όμως να έχει την αναμενόμενη εισπρακτική επιτυχία για την διεθνή αγορά και αναλογικά με τα προηγούμενα ρεκόρ της Αλίκης.

Η Αλίκη σε συνέντευξη της αποδίδει την μη αναμενόμενη επιτυχία σε λάθος των συντελεστών να δημιουργήσουν μια κακή αντιγραφή της «Μανταλένας».Το γεγονός αυτό δεν την πτοεί καθώς βλέπει την καριέρα της στην Ελλάδα να εκτοξεύεται στην κορυφή με ασύλληπτες επιτυχίες. Ίσως το φανατικό της κοινό που χρόνια πιστά την ακολουθεί, «να συνωμότησε τότε με ένα δικό του μαγικό τρόπο» για να την κρατήσει στην Ελλάδα και να την απολαμβάνει μοναδικά και ξεχωριστά όπως ακριβώς υπήρξε και εκείνη.

Στην Ελλάδα έκοψε λιγότερα από 250.000 εισιτήρια τη σεζόν 1963-64. Σήμερα το νούμερο είναι τεράστιο αλλά εκείνη την εποχή η Βουγιουκλάκη έκοβε περισσότερα εισιτήρια με σαφώς φθηνότερες ταινίες. Υπολογίζεται ο Φ. Φίνος ξόδεψε περίπου 9.000.000 δρχ. για την ταινία. Ωστόσο, με αυτό το ποσό θα μπορούσε να γυρίσει άλλες 8 ταινίες….

Οι δημοσιογράφοι την ονόμασαν η «απαγορευμένη ταινία» της Αλίκης, επειδή είχε τολμηρές σκηνές κάτι που δεν φαίνεται να κρίνουμε από το μισοκατεστραμμένο φιλμ που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο…

Keywords
Τυχαία Θέματα