Akazoo: Σκάνδαλο αλά Folli Follie «βλέπει» η Quintessential Capital Management

Akazoo: Στο στόχαστρο της Quintessential Capital Management (QCM), του αμερικανικό fund του Γκάμπριελ Γκρέγκο, που απεκάλυψε το σκάνδαλο της Folli Folli, βρέθηκε η – ελληνικών συμφερόντων – εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq εταιρεία Akazoo, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της streaming μουσικής. Ειδικότερα, η Quintessential Capital Management,

κατηγορεί τη διοίκηση της εταιρείας πως παραποιεί τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, η οποία έχει φορολογική έδρα στο Λουξεμβούργο.

Να σημειωθεί ότι η Akazoo εισήχθη στο Nasdaq μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης τον Σεπτέμβριο του 2019, αποτελώντας στο παρελθόν μέρος μιας ελληνικής εταιρείας με την επωνυμία InternetQ, η οποία ήταν εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016, όταν και βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά τους ισχυρισμούς για απάτη, από το βρετανικό site Shareprophets.

https://t.co/cr1ixvS0Oc

Quintessential is SHORT shares of Akazoo (Nasdaq: SONG) https://t.co/cr1ixvS0Oc

Quintessential Capital Management (@QCMFunds) April 20, 2020

Η κορυφαία υπηρεσία της Akazoo, η Akazoo Music, είναι μια εφαρμογή streaming μουσικής όπως το Spotify ή το Deezer και επιτρέπει στους χρήστες να ακούν απεριόριστη μουσική με μηνιαία συνδρομή μέσω του κινητού ή του διαδικτύου. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια είναι συνδρομητές, με έσοδα 140 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία αυξάνονται με ρυθμό περίπου 24% ετησίως. Όπως υποστηρίζει η Akazoo, το 80% των εσόδων της προέρχεται απ’ ευθείας από τους καταναλωτές, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από συνεργασίες με φορείς τηλεπικοινωνιών, κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) και άλλους.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 ο Γκάμπριελ Γκρέγκο της QCM, η Akazoo φέρεται να αποτελεί ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης εις βάρος των μετοχών της και προκύπτουν συντριπτικά στοιχεία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα οποία υποδηλώνουν ότι η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με έδρα την Ελλάδα με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Akazoo απασχολεί μόλις 26 υπαλλήλους, μεγάλο μέρος των οποίων έχει εργαστεί πρόσφατα σε άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν αποδειχθεί αφερέγγυες (π.χ. Globo Plc1) ή ύποπτες (Velti).

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι οικονομικές καταστάσεις της Akazoo θυμίζουν αυτές των Folli Follie, Bio-on, Globo, εταιρείες που το QCM ξεσκέπασε στο πρόσφατο παρελθόν και οι οποίες παρουσίαζαν αναληθή στοιχεία. Και στην Akazoo φέρονται να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κερδών και ταμειακών ροών, σημαντικές επενδύσεις σε πνευματική ιδιοκτησία και ένα επίπεδο εισπρακτέων λογαριασμών αρκετά μακριά από τα επίπεδα των ανταγωνιστών της. Επίσης, αν και η Akazoo ισχυρίζεται πως διαθέτει πωλήσεις 140 εκατομμυρίων δολαρίων, με 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 5,5 εκατομμύρια συνδρομητές, φέρεται να έχει πληρώσει ουσιαστικά μηδενικούς φόρους τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, παρά το ότι ισχυρίζεται ότι έχει 21,7 εκατομμύρια δολάρια λογιστικό κέρδος.

Όπως τονίζει η QCΜ, ο όγκος των αναζητήσεων στο ίντερνετ για την Akazoo είναι αμελητέος, ενώ η κορύφωση των αναζητήσεων αυτών είχε σημειωθεί το 2011-2012 με την συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από την Ελλάδα ή την Κύπρο και όχι από τις αναδυόμενες αγορές όπου η ίδια εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι δημοφιλής και από τότε έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο μηδέν. Όλα αυτά, όπως επισημαίνεται, ισχυροποιούν την άποψη ότι το μέγεθος, ο ρυθμός ανάπτυξης και η γεωγραφική εμβέλεια της Akazoo ενδέχεται να είναι εντελώς ψευδείς. Η QCM παρατηρεί επίσης πως η Akazoo έχει κλείσει τα περισσότερα (ίσως και όλα) τα γραφεία της εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών της γραφείων στο Λονδίνο.

Η Quintessential Capital Management καλεί τη Διοίκηση της Akazoo να απαντήσει στις αιτιάσεις του Fund και να μην αρκεστεί σε νομικές ενέργειες και απειλές.

Keywords
Τυχαία Θέματα