Ζητω το diesel!

11:52 20/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Από το : autobusiness.gr

Το 55,1% του συνόλου των πωλήσεων στα καινούρια ΙΧ αφορά σε πετρελαιοκίνητα μοντέλα που έχουν χαμηλή κατανάλωση και κατά βάση Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας... Οι Ελληνες καταναλωτές στερήθηκαν την πετρελαιοκίνηση...
για πάρα πολλές δεκαετίες και όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΑΑ
αποτελεί πλέον την πρώτη τους επιλογή σε πάρα πολλές κατηγορίες αυτοκινήτων. Ειδικότερα από τις 40.199 νέα αυτοκίνητα που διατέθηκαν τα 22.133 αφορούσαν σε πετρελαιοκίνητα μοντέλα καταλαμβάνοντας το 55,1% του συνόλου των πωλήσεων, τα 17.719 σε βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και τα υπόλοιπα 347 ήταν υβριδικά οχήματα ή μοντέλα με διπλό καύσιμο (υγραέριο ή φυσικό αέριο).
Ειδικότερα στα τετρακίνητα SUV οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων ανήλθαν σε 1.006 οχήματα έναντι 807 βενζινοκίνητων με πρωταθλητή το Dacia Duster που οι πωλήσεις του ανήλθαν σε 199 οχήματα.
Στην κατηγορία Α (μίνι) οι καταναλωτές επέλεξαν βενζινοκίνητα μοντέλα και ο λόγος εστιάζεται και μόνο στο γεγονός πως οι κινητήρες βενζίνης που τοποθετούνται στην συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων είναι πολύ μικροί και καταναλώνουν εξίσου μικρές ποσότητες καυσίμων αλλά οι τιμές διάθεσής τους είναι πολύ μικρότερες από εκείνες των αντίστοιχων πετρελαιοκίνητων μοντέλων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΑΑ στην κατηγορία Α διατέθηκαν 1000 πετρελαιοκίνητα μοντέλα με μεγάλο πρωταγωνιστή το νέο Fiat Panda (625 ταξινομήσεις) έναντι 5.592 βενζινοκίνητων μοντέλων και πρωταθλητή το Toyota Aygo (641 ταξινομήσεις).
Στην αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία B τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα είναι πολύ περισσότερα από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα με 11.350 αυτοκίνητα έναντι 6.400 οχημάτων.
Το πετρελαιοκίνητο μοντέλο με τις υψηλότερες πωλήσεις ήταν το Toyota Yaris (1.744 ταξινομήσεις) ενώ στα βενζινοκίνητα διακρίθηκε το Nissan Micra (1.185 ταξινομήσεις).
Στην κατηγορία C που βρίσκονται όλα τα γνωστά μοντέλα των αυτοκινητοβιομηχανιών τα πετρελαιοκίνητα οχήματα σημείωσαν διπλάσιες και πλέον πωλήσεις από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα. Ειδικότερα στο 8μηνο διατέθηκαν 7.251 πετρελαιοκίνητα μοντέλα στα οποία την πρώτη θέση κατέλαβε το VW Golf (784 ταξινομήσεις) ενώ στα 3.390 βενζινοκίνητα μοντέλα της κατηγορίας C διακρίθηκε επίσης το VW Golf (409 ταξινομήσεις).
Στη πιο πολυτελή κατηγορία D οι μεγάλες διαφορές στις τιμές μεταξύ diesel και βενζίνης περιόρισαν τις πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων. Ειδικότερα διατέθηκαν 600 πετρελαιοκίνητα μοντέλα με μεγάλο νικητή το Volvo S60 (153 ταξινομήσεις) και 952 βενζινοκίνητα με μεγάλη νικήτρια την BMW 316i (136 ταξινομήσεις).
Στην μεγάλη και πολυτελή κατηγορία E τα πράγματα δείχνουν πως οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων βρίσκονται πολύ κοντά με τις αντίστοιχες των βενζινοκίνητων καθώς διατέθηκαν 43 οχήματα diesel έναντι 52 βενζινοκίνητων. Στην πρώτη θέση των πετρελαιοκίνητων μοντέλων βρέθηκε η BMW 520d ενώ στα αντίστοιχα βενζινοκίνητα οχήματα την πρώτη θέση κατέλαβε η Mercedes σειρά Ε με 26 ταξινομήσεις.
Στην κατηγορία των πολυμορφικών αυτοκινήτων τα γνωστά MPV οι καταναλωτές επέλεξαν το diesel ως καύσιμο κίνησης με 456 ταξινομήσεις και ανέδειξαν μεγάλο νικητή το Skoda Roomster με 107 πωλήσεις. Αντίστοιχα από τα 319 βενζινοκίνητα μοντέλα που ταξινομήθηκαν στην πρώτη θέση βρέθηκε επίσης το Skoda Roomster με 47 πωλήσεις.
Στην κατηγορία MPV-M επίσης τα οχήματα diesel κέρδισαν τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα με 120 ταξινομήσεις έναντι 49. Στην πρώτη θέση στα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα βρέθηκε το Fiat Doblo με 48 και 38 ταξινομήσεις αντίστοιχα.
Στα Cabrio οι καταναλωτές επέλεξαν βενζινοκίνητα μοντέλα εξαιτίας της διαφοράς της τιμής καθώς ταξινομήθηκαν 120 μοντέλα βενζίνης και μόλις 12 diesel. Στην πρώτη θέση βρέθηκε το Opel Cascada με 23 πωλήσεις ενώ στα diesel το Citroen DS3 Cabrio με 6 ταξινομήσεις.
Στην κατηγορία Roadster δεν υπάρχουν καθόλου ταξινομήσεις με κινητήρες diesel και στην πρώτη θέση βρέθηκε η Mercedes SLK με 8 αυτοκίνητα.
Keywords
Τυχαία Θέματα