Υπο πιεση η εκτ για νεες δρασεις...

20:13 31/8/2014 - Πηγή: Fimotro
Η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε νέα χαμηλά πενταετίας και η διατήρηση της ανεργίας κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη για νέα μέτρα νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).....Ο πληθωρισμός στις 18 χώρες της ζώνης του ευρώ σημείωσε άνοδο μόλις 0,3% τον Αύγουστο, τη μικρότερη από τον Οκτώβριο του 2009, και απέχει σημαντικά
από τον στόχο 2% της ΕΚΤ, που έχει χαρακτηρίσει ως «ζώνη κινδύνου» οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από το 1%.
Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει επικίνδυνα το μηδέν, την οικονομία σε στασιμότητα, την ανεργία κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ και ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για μεταρρυθμιστική «κόπωση» από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αντιμετωπίζει τη δύσκολη πρόκληση να συμβάλει αποφασιστικά στην τόνωση της οικονομίας.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι έχει έλθει η ώρα για τον κ. Ντράγκι να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με μαζικές αγορές ενεργητικού, όπως τα προγράμματα που εφάρμοσε η Federal Reserve για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.
Οι περισσότεροι, όμως, οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Ο κ. Ντράγκι εκτιμάται ότι θα τηρήσει στάση αναμονής, ώστε να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που είχε παρουσιάσει τον Ιούνιο - συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος στοχευμένης ρευστότητας προς τις τράπεζες για την τόνωση του δανεισμού.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα μπορούσε, πάντως, να προλειάνει το έδαφος στη συνεδρίαση της Πέμπτης για ένα πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού, που θα εφαρμοζόταν προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2015.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα