Ύφεση 9,5% φέτος στην ελλάδα βλέπει το δντ

22:33 2/10/2020 - Πηγή: Fimotro
Το σοκ του COVID-19 διέκοψε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Βαθιά ύφεση 9,5% για φέτος είναι η τελική πρόβλεψη του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη εξάρτηση της Ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό την κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη.

Σύμφωνα με την δήλωση «Συμπερασμάτων του Προσωπικού του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Δεύτερης Αποστολής Μεταπρογραμματικής

Παρακολούθησης», η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα το βράδυ, το 2021-22 αναμένεται ανάκαμψη, η οποία θα διαμορφωθεί στο 5% υποστηριζόμενη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και την εξωτερική ζήτηση.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το πρόγραμμα NextNenerationEU θα φθίνει σταδιακά και η ανάπτυξη προβλέπεται να επιστρέψει στο μακροχρόνιο δυνητικό ποσοστό του 1%.

Ο κορονοϊός έβαλε φρένο στην ανάπτυξη

Το σοκ του COVID-19, όπως αναφέρει, διέκοψε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2020, από ανάπτυξη 1,9% το 2019, καθώς το lockdown είχε βαριά αρνητική επίπτωση στην εγχώρια ζήτηση και τον τουρισμό. To ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε αξιοσημείωτα από τον Μάρτιο πάρα τα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης. Το πρωτογενές έλλειμμα προβλέπεται να ξεπεράσει το 6%.

«Η ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης έναντι της πανδημίας είναι αξιέπαινη. Η έγκαιρη εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών, η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν στη συγκράτηση της αρχικής έξαρσης του ιού», τονίζεται και προσθέτει πως σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κατά κεφαλήν αριθμός κρουσμάτων και το ποσοστό θνησιμότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η πρόσφατη αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων χρήζει προσοχής.

Το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κυβέρνησης είναι μεγάλο, έγκαιρο, και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά.

Η έκτακτη αντίδραση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επέτρεψε στην Ελλάδα να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, ενώ οι διευκολύνσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) απαλύνουν την άμεση επίδραση της πανδημίας στις τράπεζες, προστίθεται.

The post Ύφεση 9,5% φέτος στην Ελλάδα βλέπει το ΔΝΤ appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα