Ξεκινα σημερα το 65ο φεστιβαλ των καννων

17:53 16/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Με την ταινία «Moonrise Kingdom» του Γουές Άντερσον, την Μέριλιν Μονρόε στην επίσημη αφίσα του και δεκάδες σταρ όλων των μεγεθών από Χόλιγουντ και Ευρώπη ανοίγει απόψε η αυλαία του 65ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου. Ενδεικτικά, ανάμεσα στους κινηματογραφικούς αστέρες που θα βρίσκονται αυτές...
τις μέρες στην Κρουαζέτ είναι οι Νικόλ Κίντμαν, που θα είναι παρούσα στις Κάννες για τις ανάγκες προώθησης της ταινίας «The paperboy»,
Μπραντ Πιτ -φυσικά συνοδευόμενος από την Αντζελίνα Ζολί- Μπρους Γουίλις, Ρόμπερτ Πάτισον, Βίγκο Μόρτενσεν και άλλοι, ενώ η «εγχώρια» ντίβα Μαριόν Κοτιγιάρ αναμένεται να διεκδικήσει και βραβείο με την ερμηνεία της στο πολυαναμενόμενο «De Rouille et D’ Os» του Ζακ Οντιάρ.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα παρουσιαστούν είναι οι «Holy Motors» του Λεός Καράξ με την Κάιλι Μινόγκ, «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, «Lawless» του Τζον Χίλκοουτ με τους Γκάρι Όλντμαν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τζέσικα Τσαστέιν και Γκάι Πιρς, «Killing them softly» του Άντριου Ντόμινικ με τους Τζέιμς Γκαντολφίνι και Ρέι Λιότα, «Amour» του Μίκαελ Χάινεκε με τους Ζαν Λουί Τρεντινιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κινηματογραφική μεταφορά του περίφημου βιβλίου «On the road» του Τζακ Κέρουακ από τον Βάλτερ Σάλες με τους Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρστεν Ντανστ.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής είναι ο ιταλός δημιουργός Νάνι Μορέτι, ενώ μέλη της είναι οι Αλεξάντερ Πέιν, Γιούαν Μαγκρέγκορ, Νταϊάν Κρούγκερ, Ζαν Πολ Γκοτιέ κα.
Διαμαρτυρία για την απουσία γυναικών δημιουργών από το διαγωνιστικό πρόγραμμα

Γαλλική φεμινιστική οργάνωση καταγγέλλει το γεγονός ότι καμία από τις 22 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος δεν έχει σκηνοθετηθεί από γυναίκα.

Η διαμαρτυρία γίνεται μέσω επιστολής της φεμινιστικής οργάνωσης Le Barbe στην εφημερίδα «Le Monde» με τίτλο: «Στις Κάννες, οι γυναίκες δείχνουν αποσπάσματα των ταινιών τους, οι άντρες τις ταινίες τους».

Την επιστολή έχουν συντάξει η παραγωγός και ηθοποιός Φανί Κοτενσόν και η σκηνοθέτης Βιρζίνι Ντεσπάντ, καθώς και η Κολίν Σερόν.

«Το Φεστιβάλ Καννών επιτρέπει στον Γουες, τον Ζακ, τον Ντέιβιντ, τον Λι, τον Αντριου, τον Ματέο, τον Μίκαελ, τον Τζον, τον Χονγκ, τον Αμπάς, τον Κεν, τον Σεργκέι, τον Κριστιάν, τον Γιουσρί, τον Τζεφ, τον Αλέν, τον Κάρλος, τον Βάλτερ, τον Ούρλιζ, τον Τόμας να αποδείξουν ξανά πως "οι άντρες αγαπούν μια γυναίκα να έχει βάθος, εφόσον αυτό αφορά το ντεκολτέ της"», αναφέρει η επιστολή.

Καμία από τις ταινίες του διαγωνιστικού δεν έχει σκηνοθετηθεί από γυναίκα, ενώ μόλις δύο από τις συμμετοχές στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» φέρουν την υπογραφή γυναίκας σκηνοθέτιδος.

Μπορεί οι άντρες να κυριαρχούν στο παγκόσμιο σινεμά (και αυτή η τάση να καταγράφεται και στις Κάννες), ωστόσο ένα φεστιβάλ του βεληνεκούς των Καννών θα έπρεπε να δίνει βήμα και στο γυναικείο φύλο.

Η επιστολή αναφέρει ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν μόνο ρόλο οικοδέσποινας
Keywords
Τυχαία Θέματα