Βιτσας: δεν υπαρχει παραγραφη στο ζητημα των γερμανικων αποζημιωσεων...

ΑΣΧΕΤΟ - ΑΛΛΑΞΕ ΛΟΥΚ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΦΟΡΑΕΙ ΓΡΑΒΑΤΑ!
Την ευκαιρία να αναφερθεί στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων άδραξε ο αναπληρωτής...
υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΥΠΕΘΑ με θέμα: «Πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού». Η συγκεκριμένη εκδήλωση διεξήχθη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 71η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 12 Οκτωβρίου 1944, με γενικότερο τίτλο «Η Αθήνα
Ελεύθερη».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι κομμάτων, Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, της ΕΡΤ, των Γενικών Αρχείων του Κράτους και των άλλων φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση και τη στήριξη των εκδηλώσεων «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ» με αφορμή την 71η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας.

Η όλη διοργάνωση περιλαμβάνει έναν κύκλο εκδηλώσεων που εξελίσσονται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας στη διάρκεια του Οκτωβρίου. Ανάμεσά τους συζητήσεις ιστορικού περιεχομένου, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, ιστορικούς περιπάτους σε περιοχές της Αθήνας που συνδέονται με την Κατοχή και την Αντίσταση, εκδηλώσεις σε γειτονιές της Αθήνας, εκθέσεις φωτογραφιών και προβολές ταινιών. Το σημαντικότερο στοιχείο που γνωστοποιήθηκε, ήταν η ψηφιοποίηση ενός μεγάλου όγκου υλικού από την τότε εποχή σε μικροφίλμ, το οποίο ήταν αποτέλεσμα μεγάλης έρευνας. Το υλικό διατέθηκε από την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και σύντομα θα είναι διαθέσιμο στο ευρύτερο κοινό, αλλά και σε όποιον φορέα εκφράσει ενδιαφέρον.

Τον κύκλο των εκδηλώσεων «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ» συνδιοργανώνουν φέτος οι φορείς: Περιφέρεια Αττικής (Κεντρικός Τομέας), Δήμος Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ΕΡΤ, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, ΥΠΕΘΑ. Επίσης στηρίζουν το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, τα Αρχεία Σύγχρονης Ιστορίας, το Αρχείο της ΕΡΤ, το Πολεμικό Μουσείο.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: Σας καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε μια εκδήλωση που για μας συμβολίζει, μαζί με όλα τα άλλα, και κάτι ιδιαίτερο. Την ενίσχυση των δεσμών των Ενόπλων Δυνάμεων με την ελληνική κοινωνία μέσα από κοινές δράσεις.
«Εδώ που χτυπάει η καρδιά της Εθνικής Άμυνας, πραγματοποιούμε μια εκδήλωση που ρίχνει μια γέφυρα στο χθες, ώστε να θυμούνται οι παλιοί καλύτερα, και με την απόσταση του χρόνου πιο νηφάλια, αλλά κυρίως για να μαθαίνουν οι νεότεροι. Η σημερινή εκδήλωση είναι συνέχεια των δύο προηγούμενων που διοργανώσαμε φέτος σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:
Η πρώτη στις 6 Απριλίου με αφορμή την κήρυξη του πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Ελλάδας, όπου εδώ, σε αυτή την αίθουσα, τιμήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Η δεύτερη στις 27 Απριλίου με αφορμή την επέτειο εισόδου των κατοχικών στρατευμάτων στην Αθήνα το 1941, με κεντρικό θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που διοργανώσαμε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις τιμήσαμε την Εθνική Αντίσταση και τους εν ζωή αγωνιστές».

Τη σκυτάλη πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Τα αρχεία αυτά, είναι το νήμα που μας συνδέει με το τότε, με τρόπο άμεσο. Μας μεταφέρουν στο κλίμα της εποχής εκείνης. Φωτίζουν άγνωστες και γνωστές πλευρές των δεινών του ελληνικού λαού και των καταστροφών που υπέστη η χώρα μας, στο πλαίσιο μιας συνειδητής προσπάθειας αφανισμού της, που ακόμα δεν έχει πλήρως αποτιμηθεί. Τεκμηριώνουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι αυτό που συντελέστηκε, δεν ήταν μόνο έγκλημα πολέμου αλλά και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Είναι η πείνα, ο μεγάλος λιμός της Κατοχής, που πήρε χαρακτηριστικά γενοκτονίας και εξολόθρευσε στη χώρα μας αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπων, οι ομαδικές εκτελέσεις χιλιάδων και χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών, ο αφανισμός των Ελλήνων Εβραίων, τα ολοκαυτώματα χωριών και πόλεων, η αρπαγή του φυσικού πλούτου της χώρας, η αρπαγή αρχαιολογικών θησαυρών, η ίδια η αρπαγή των τραπεζών υπό τη μορφή «δανείου», του αποκαλούμενου κατοχικού δανείου.
Όλα αυτά, συνθέτουν μια εικόνα που δεν πρέπει να σβήσει από τις μνήμες μας, από τη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού. Είναι ακόμα ανοιχτά κεφάλαια όχι της ιστορίας, γιατί η ιστορία έχει απαντήσει, είναι ανοιχτοί λογαριασμοί.

Εδώ ακριβώς, αναφέρομαι στην εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών. Η κυβέρνησή μας, για πρώτη φορά, έβαλε το θέμα στο τραπέζι. με τόσο σαφή τρόπο. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το έθεσε ανοιχτά και δημόσια στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκλελα Μέρκελ. Το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς τους Έλληνες, αποτελεί ένα αυτοτελές θέμα και σε καμία περίπτωση δεν συμψηφίζεται - ούτε ποτέ ζητήσαμε κάτι τέτοιο - με τρέχοντα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας μας. Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα που άνοιξε την ήμερα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από την Ελλάδα και συνεχίζει να υπάρχει. Στη ζητήματα αυτά δεν υπάρχει παραγραφή. Και ενδιαφέρει, και πρέπει να ενδιαφέρει, την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα θέμα, πρώτα ηθικό και στη συνέχεια οικονομικό. Ή όπως είπε ο Μανώλης Γλέζος "και ένα μάρκο να ήταν". Ωστόσο, η μη αποδοχή από την γερμανική πλευρά της οικονομικής διάστασης του ζητήματος, ακυρώνει και την όποια ηθική αποκατάσταση επιχειρείται κατά καιρούς από Γερμανούς αξιωματούχους.

Η δικαίωση των ελληνικών διεκδικήσεων αποσκοπεί στο να κλείσει μια πληγή και να προχωρήσουμε μπροστά. Για μια Ευρώπη του μέλλοντος, που γνωρίζει την ιστορία της και διδάσκεται από αυτή. Γιατί μια Ευρώπη που αγνοεί τις μελανές σελίδες της ιστορίας της, είναι καταδικασμένη αργά ή γρήγορα να τις ξαναζήσει. Κυρίες και κύριοι,Το ζήτημα της ιστορικής μνήμης δεν είναι ένα νεκρό γράμμα. Εμπεριέχει δυναμική και έχει πολύτιμη συμβολή στο να φωτίσουμε την πορεία μας προς το μέλλον. Εμείς εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό».

Η Βασιλική Λάζου Δρ Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της τριμελούς επιστημονικής επιτροπής εκδηλώσεων «Η Αθήνα Ελεύθερη», παρουσίασε το πλαίσιο των εκδηλώσεων και στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των γερμανικών αρχείων της Κατοχής από τον διευθυντή της ΔΙΣ, Ταξίαρχο Νικόλαο Δελατόλα, ο οποίος ανέδειξε τη μεθοδολογία της έρευνας και τις επιδιώξεις της. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάλυση της διδάκτωρ ιστορίας, Έφης Πασχαλίδου, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στα πρώτα επιλεγμένα ευρήματα της μέχρι τώρα έρευνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα