Τσίπρας: δεν μπορεί να συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα

14:32 19/6/2017 - Πηγή: Fimotro

Η συνάντηση με τον Μπ. Γιλντιρίμ γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διμερείς σχέσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του. Καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και κρίσιμων θεμάτων που μας χωρίζουν, τόνισε.

Διαπιστώσαμε περιθώρια για νέες εκατέρωθεν επενδύσεις αλλά και μετακινήσεις για λόγους εργασίας, πολιτιστικές ανταλλαγές που είναι σήμερα περισσότερες από ποτέ, ενώ οι τουριστικές ροές μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε υψηλά επίπεδα.

Ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στις κοινωνίες μας να

μάθουν καλύτερα ο ένας τον άλλο.

Σε αυτό το πνεύμα, η στήριξη στη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα, στις δύσκολες ώρες που πέρασε η Τουρκία, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της εμπιστοσύνης αμοιβαία.

Η θετική αυτή ατζέντα αναπτύσσεται και σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Στην ενέργεια, η συνεργασία για τον TAP και τον ΤΑΝΑΡ αποτελεί τη βάση για την προώθηση του νότιου διαδρόμου ενέργειας. Παράλληλα, εντείνουμε τον διάλογο για την επέκταση του Turkish Stream.

Αναφορικά με την ασφάλεια, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για συνεργασία στο θέμα, με έμφαση στην τρομοκρατία.

Ένας τομέας όπου δοκιμάστηκε η σχέση μας και πέτυχε ήταν στο προσφυγικό, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας συνέβαλε στη μείωση των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο.

Ως τρίτη πτυχή της θετικής ατζέντας, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Μπορεί να αποτελέσει, όπως είπε, τη βάση για περαιτέρω ελληνοτουρκική συνεργασία.

«Υπογράμμισα ότι θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μια στενή σύμμαχο της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα υποστηρίζουμε τη φιλελευθεροποίηση της βίζας για την Τουρκία αλλά και την αποδέσμευση των κονδυλίων για τα οποία έχει δεσμευτεί η ΕΕ για τα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία».

Keywords
Τυχαία Θέματα