Το πασοκ του μελλοντος...

10:00 1/2/2013 - Πηγή: Fimotro
Τα κείμενα που θα αποτελέσουν τη βάση του εσωκομματικού διαλόγου, ενόψει του 9ου Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στο διάστημα 28 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου ,έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ...

Όπως προκύπτει από τα κείμενα και ειδικότερα από το κείμενο για το Καταστατικό, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τα πολλά από τα βασικά του ιδρυτικά χαρακτηριστικά. Αναφέρεται ότι είναι «πατριωτικό, λαϊκό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό» αλλά απουσιάζει το «σοσιαλιστικό» χαρακτηριστικό,
όπως επίσης απουσιάζει το γνωστό τετράπτυχο της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη, «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση, Δημοκρατική Διαδικασία» ενώ παραμένει το «πιστό στις παρακαταθήκες που του κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου».
Το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται, είναι ένα «σύγχρονο, θεσμικό κόμμα συλλογικό, δημοκρατικό οργανωτικά συγκροτημένο, ανοιχτό στους πολίτες». Επίσης είναι «γνήσια συλλογικό, συμμετοχικό, ανοιχτό και δημοκρατικό. Δεν είναι ένα προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Αρνείται τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα και τις προσωπολατρικές πρακτικές. Δίνει ευκαιρίες και κίνητρα ουσιαστικής συμμετοχής στα μέλη και τους φίλους του, τους καθιστά συνδιαμορφωτές των θέσεων του».
Ο πρόεδρος του Κινήματος θα συνεχίσει να εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια, από το σύνολο των μελών και των φίλων, ενώ ανά τέσσερα χρόνια θα συνέρχεται το τακτικό Συνέδριο. Κάθε δύο χρόνια μπορεί να συνέρχεται Συνέδριο πολιτικού απολογισμού και προγραμματισμού.
Σχετικά με τα όργανα, επανέρχεται η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα ονομάζεται Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) που θα αποτελείται από 120 μέλη. Η ΚΠΕ θα εκλέγει το 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο.
Το ΠΑΣΟΚ θα έχει ισχυρή περιφερειακή διάρθρωση, θα είναι κόμμα των περιφερειών και της τοπικής κοινωνίας και η περιφερειακή συγκρότηση αποτελεί το πρόπλασμα της αντίληψης του Κινήματος για την αποκέντρωση και την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους.
Στο σχέδιο Καταστατικού προβλέπεται η συγκρότηση και η ελεύθερη λειτουργία «ρευμάτων πολιτικής σκέψης» τα οποία θα έχουν δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα οργανωτικά επίπεδα.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην πολιτική αυτονομία και οικονομική αυτοδυναμία του Κινήματος και στη λειτουργία του με διαφάνεια, αξιολόγηση και κανόνες δεοντολογίας. Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των οργανώσεών του σε όλα τα επίπεδα, καθώς και οι σχετικές εκθέσεις και τα πορίσματα ελέγχου δημοσιεύονται υποχρεωτικά στον δικτυακό τόπο του Κινήματος.
Οι οικονομικοί πόροι θα προέρχονται από:
- Τις συνδρομές των μελών.
- Τις έκτακτες εισφορές Μελών, Φίλων και κάθε πολίτη που υποστηρίζει το Κίνημα.
- Την κρατική επιχορήγηση.
- Τις εισπράξεις από εκδηλώσεις και δραστηριότητες συμβατές με τις αρχές του Κινήματος.
Στο κείμενο του Πολιτικού Διαλόγου τονίζεται ότι «7 λέξεις αντικατοπτρίζουν τις ιδέες μας, είναι: «Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία» ενώ υπάρχει και μια λέξη που αποτελεί την επιλογή για την παράταξη και είναι η «Ευθύνη». Και όπως τονίζεται, «Ευθύνη για το παρελθόν, για το παρόν, αλλά πρωτίστως για το μέλλον».
Υπάρχουν επίσης επτά πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η πολιτική από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μοιάζει να αντικαθιστούν το τετράπτυχο της ιδρυτικής Διακήρυξης και είναι: Εθνική Κυριαρχία και Ακεραιότητα, Δημοκρατία και Λαϊκή Κυριαρχία, Κράτος Δικαίου, Κοινωνική Δικαιοσύνη Συνοχή και Αλληλεγγύη, Ελλάδα της Δημιουργίας, της Εργασίας και της Παραγωγής- Ελλάδα της Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Φυσιογνωμία και Πορεία της Χώρας, Οικολογική Ευαισθησία.
Ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι «η Κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ, η στρατηγική θέση στο πολιτικό κίνημα ως εκφραστής της Κεντροαριστεράς».
Keywords
Τυχαία Θέματα