Το νεο βιβλιο του δημοσιογραφου α. λουδαρου

Το «Δολοφονώντας τις σκιές» αποτελεί μία σοκαριστική ιστορία εκδίκησης, την οποία επέλεξε ο συγγραφέας Αβέρκιος Λουδάρος για να χτυπήσει ένα καμπανάκι στον άνθρωπο που απομακρύνεται από την πνευματική του διάσταση. Ο συγγραφέας και...
δημοσιογράφος Αβέρκιος (Άκης) Λουδάρος δεν είναι αισιόδοξος ότι με το μυθιστόρημά του θα καταφέρει να αφυπνίσει τον άνθρωπο. Είναι κάτι που δεν κατάφεραν σπουδαία πνεύματα με τα κολοσσιαία έργα τους.
Με βίαιες σκηνές και με τις απεχθείς πράξεις των πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος, ο συγγραφέας ξεσκεπάζει την εξουσιομανία, την απληστία και, εν τέλει, τη ματαιοδοξία
του ανθρώπου. Στο «Δολοφονώντας τις σκιές» (εκδόσεις Οσελότος) δεν υπάρχουν θετικοί ήρωες. Κυριαρχεί το Κακό, το οποίο δεν αντιμάχεται το Καλό. Στις σελίδες κυριαρχεί η μάχη του Κακού με το Κακό. Και μέσα από αυτή τη μάχη αναδεικνύεται «η αγωνία του συγγραφέα για όλα όσα σκληρά βιώνει ο άνθρωπος», όπως ανέφερε στην παρουσίαση του βιβλίου ο δημοσιογράφος Γιάννης Αμανατίδης.
Όπως ο Γ. Αμανατίδης τόνισε, «μπροστά στον αναγνώστη εκτυλίσσεται μία ταινία θρίλερ, με εικόνες και απρόοπτα που συγκλονίζουν. Οι χαρακτήρες δεν είναι σχηματικοί, αλλά ζωντανοί και αληθινοί». Σύμφωνα με την άποψή του, πρόκειται για ένα βιβλίο «με διαχρονικές παραπομπές στην κοινωνία της σύγχρονης ζούγκλας που ζούμε. Είναι βαθιά κοινωνικό, αλλά και πολιτικό, με εμφανή την αλληγορία και τον σαρκασμό. Υπάρχει διάχυτη η ατμόσφαιρα του μυστηρίου και του εξωπραγματικού, γι’ αυτό και κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία έως την τελευταία του σελίδα».
Και ακριβώς από την τελευταία σελίδα του βιβλίου κι ενώ ο κεντρικός ήρωας, ο Τουταγχαμών, έχει βιώσει ένα αφόρητο εσωτερικό μαρτύριο που τον έχει οδηγήσει σε αποτρόπαιες πράξεις, αρχίζει ένα άλλο, ακόμα μεγαλύτερο μαρτύριο, η μοναξιά.

Μακάβρια ελεγεία
Ο Γ. Αμανατίδης διαπιστώνει ότι σε όλους τους φόνους που διαπράττονται στην εξέλιξη της ιστορίας, «υπάρχει μία ποιητική διάσταση, μια μακάβρια ελεγεία του θανάτου, όπου το έγκλημα ως έκφραση του κακού, διαστέλλεται και προκαλεί τρόμο».
Ο κεντρικός ήρωας του «Δολοφονώντας τις σκιές» λέει ότι σκότωσε περισσότερους από όσους έπρεπε για να αποκτήσει φήμη. «Η παραπομπή στις σύγχρονες μορφές εξουσίας είναι πρόδηλη», παρατηρεί ο Γ. Αμανατίδης και προσθέτει ότι «κάθε μορφή εξουσίας που συσσωρεύει δύναμη, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη διαφθορά, τη διαπλοκή και την παρανομία».
«Η εξουσιαστική τάση του ανθρώπου είναι ένα από τα πιο αδιατάρακτα στοιχεία της ζωής μας, από καταβολής κόσμου. Και απλώνεται, ασφαλώς, σε όλα τα επίπεδά της (στην πολιτική, την οικονομία, τις σχέσεις, ερωτικές, οικογενειακές κ.λ.). Παράλληλα, ο φόβος, που αποτελεί, επίσης, πυρηνικό σημείο στο βιβλίο, είναι βασικότατο συστατικό στοιχείο της ψυχής και σε μεγάλο βαθμό την ορίζει και την τρέφει», επισήμανε στην παρουσίαση του βιβλίου ο δημοσιογράφος και ποιητής Γιώργος Γερακάρης.
Keywords
Τυχαία Θέματα