Το φραγμα των 1,33 δολαριων εσπασε το ευρω

21:52 1/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Έντονη ανοδική τάση εμφανίζει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3172 δολάρια από το επίπεδο των 1,3070 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ημέρας...
το ευρώ ξεπέρασε ακόμη το «φράγμα» των 1,32 δολαρίων. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3175 δολ.

Η ενίσχυση του δολαρίου αποδίδεται
από αναλυτές στα σημάδια σταθεροποίησης που άρχισε να εμφανίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Τα στοιχεία από τη Γερμανία και την Αυστρία δείχνουν ότι οι οικονομίες των χωρών αρχίζουν να καλύπτουν το παραγωγικό κενό που αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, η ενίσχυση της μεταποίησης που καταγράφεται στις ΗΠΑ στρέφει τους επενδυτές σε τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου προκαλώντας έτσι πιέσεις στο δολάριο. Το ευρώ ευνοείται ακόμη από το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ενόψει της ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων περί τα τέλη της εβδομάδος.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων δεν καταγράφηκαν συναλλαγές στο ΗΔΑΤ. Το περιθώριο του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 26,90%, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 28,71%, έναντι 1,81% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 11,75%, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,59% από 1,71%, στο εξάμηνο στο 1,53%, στο τρίμηνο στο 1,15% ενώ ο μήνας υποχώρησε περαιτέρω στο 0,70%.
Keywords
Τυχαία Θέματα