Το eurogroup αποφασιζει για την συμφωνια

12:31 14/8/2015 - Πηγή: Fimotro
Κρισιμότερο από ό,τι αναμενόταν προβλέπεται να είναι το σημερινό Eurogroup, καθώς οι πιέσεις μέχρι την τελευταία στιγμή από πλευράς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και η διπλωματική αναδίπλωση της Κομισιόν δημιουργούν μια...
άκρως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Κρισιμότερη από ό,τι αναμενόταν θα είναι η σημερινή συνεδριάση του Eurogroup εξαιτίας των πιέσεων που συνεχίζει
Ο
πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Κρισιμότερη από ό,τι αναμενόταν θα είναι η σημερινή συνεδριάση του Eurogroup εξαιτίας των πιέσεων που συνεχίζει να ασκεί ο Β. Σόιμπλε
Παρότι η γενικότερη αίσθηση είναι πως το Βερολίνο θα παραμερίσει τους ενδοιασμούς του υπουργού Οικονομικών και θα επιδείξει συμβιβαστική διάθεση, οι χθεσινές εξελίξεις προϊδέαζαν για ακόμη έναν σκόπελο που θα πρέπει να υπερπηδήσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να εγκριθεί η οριστική συμφωνία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε χθες έτοιμη για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελική συμφωνία για την Ελλάδα αλλά ένα δάνειο-γέφυρα, αυτό δηλαδή που επέμενε να κρατήσει στο τραπέζι ο Σόιμπλε όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη και στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές της. Η εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενημέρωσε χθες ότι το αίτημα για υποβολή των σχετικών εγγράφων για δανειοδότηση της Ελλάδας από τον EFSM συζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη συνεδρίαση του λεγομένου «μικρού ECOFIN».
Η εκπρόσωπος υπογράμμισε, βέβαια, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει δηλώσει ότι προτιμά μια συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου και διευκρίνισε ότι η υποβολή των σχετικών εγγράφων για χρηματοδότηση από τον EFSM έγινε ως εφεδρικό σχέδιο.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν είχε σταματήσει να ασκεί πιέσεις ζητώντας διευκρινίσεις και μάλιστα έφτασε στο σημείο να προτείνει βελτιώσεις στο νέο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών απεστάλη το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τηλεδιάσκεψης των χωρών-μελών της ΕΕ σε τεχνοκρατικό επίπεδο που έγινε το ίδιο βράδυ. Από την τηλεδιάσκεψη προέκυψε ότι ορισμένες κυβερνήσεις επιθυμούν διασαφηνίσεις σε μερικά σημεία, ωστόσο καταγράφηκε γενικότερη πρόθεση για επικύρωση της συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup.
Βάσει του εγγράφου, λοιπόν, τα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, είναι αρκετά, με σημαντικότερα τρία ζητήματα και συγκεκριμένα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις . Ο Σόιμπλε ζητά να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του, να αποκλειστεί ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους και να διαπιστωθεί εάν τα 50 δισ. έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι ρεαλιστικός στόχος και πώς μπορεί να οργανωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα