Το ''αξιον εστι'' στην πρωτη του αυθεντικη εκδοχη...

Το μνημειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που συνδέθηκε άρρηκτα με ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της μεταπολεμικής Ελλάδας και για πολλούς θεωρείται η σπουδαιότερη κατάθεση του μεγάλου συνθέτη, επιστρέφει και πάλι...
σε μια ακόμα κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας.
Το θρυλικό ορατόριο «Άξιον εστί», σε ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, που παντρεύει τη βυζαντινή, τη συμφωνική και την ελληνική λαϊκή
μουσική, παρουσιάζεται στην πρώτη του αυθεντική εκδοχή, από την Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, σε συνδυασμό με τη Συμφωνία αρ. 14, έργο 135, του D. Shostakovich, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Δύο σπουδαία έργα σε συνομιλία

Η χορωδία του δήμου Αθηναίων. Με τη σύμπραξη εκλεκτών συντελεστών, η Καμεράτα παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας πολιτιστικής ιστορίας. Ο συνδυασμός της έντονα προσωπικής μουσικής διεύθυνσης του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου με την αισθαντική φωνή του Γιάννη Κότσιρα, το ηχόχρωμα του διάσημου βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά, την καταλυτική παρουσία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Νίκου Καραθάνου και τη συμμετοχή της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή, δίνει νέα πνοή στο πολυαγαπημένο «Λαϊκό Ορατόριο».

Ο Δημήτρης Πλατανιάς. Σε αυτήν την ξεχωριστή βραδιά, η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, θα «συνομιλήσει» με τους στίχους των F. G. Lorca, G. Apolllinaire, R. M. Rilke, που ενέπνευσαν ένα από τα πιο συγκλονιστικά συμφωνικά έργα του 20ού αιώνα, τη συγκινητική 14η συμφωνία του D. Shostakovich, η οποία θα παρουσιαστεί (με ελληνικούς υπέρτιτλους) από την Καμεράτα, με σολίστ τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου και τον μπάσο Πέτρο Μαγουλά. «Πάντοτε ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας !»

Ο Γιάννης Κότσιρας. Το «Άξιον εστί» είναι ένα λαϊκό ορατόριο για βαρύτονο, λαϊκό τραγουδιστή, αφηγητή, λαϊκή ορχήστρα, συμφωνική ορχήστρα και χορωδία. Γράφτηκε στην Αθήνα και το Παρίσι από τον Μίκη Θεοδωράκη, που το ξεκίνησε το 1960 και το ολοκλήρωσε το 1963. Είναι ένα έργο - σταθμός στην ιστορία όχι μόνο της ελληνικής μουσικής. Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1964, με τη φωνή τού Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Μάνο Κατράκη, τον Θόδωρο Δημίτριεφ και τη Χορωδία της Θάλειας Βυζαντίου. Από τότε, έχει ηχογραφηθεί άλλες τρεις φορές, ενώ έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκτελέσεις σε όλον τον κόσμο. Όμως, η πρώτη ηχογράφηση παραμένει ιστορική, αφού οι τεχνικές δυσκολίες ήταν τεράστιες και είναι απίστευτο πως ολοκληρώθηκε.

Αποκαλώντας το «βήμα προς τη μετασυμφωνική μουσική», ο Μίκης Θεοδωράκης επισημαίνει: «Το “Άξιον εστί” του Ελύτη αποτελεί ένα μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Το έργο διατρέχει ολόκληρη την ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους. Από τη γένεση “αυτού του κόσμου του μικρού, του μέγα”, έως την προφητική ενόραση των δεινών που επισώρευσε επάνω μας η δικτατορία… Με το “Άξιον εστί”, προσπάθησα να διευρύνω τους ορίζοντες της έντεχνης λαϊκής μουσικής».

Ένας ύμνος στη ζωή και τη χαρά

«΄Ο,τι έγραψα μέχρι τώρα ήταν προετοιμασία για αυτό το έργο» έλεγε ο D. Shostakovich (1906 - 1975) για τη Συμφωνία αρ. 14, η οποία είναι ένα έργο κατά του θανάτου, ένας ύμνος στη ζωή και τη χαρά και ένα από τα πιο πρωτότυπα έργα, που έχει γράψει ο μεγαλύτερος από τους σοβιετικούς νεοκλασικιστές. Γράφτηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 1969, όταν ο συνθέτης νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Μόσχας, ύστερα από το δεύτερο έμφραγμα που υπέστη. Παραθέτοντας έναν κύκλο από μελοποιημένους στίχους ποιητών, που χάραξαν την ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, χωρίς να ακολουθεί την αποκρυσταλλωμένη δομή της κλασικής συμφωνίας, ο συνθέτης - διαισθανόμενος το επερχόμενο τέλος της ζωής του - βρήκε το κουράγιο να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο καθεστώς, περνώντας το μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει έναν καλλιτέχνη να υμνήσει τη χαρά της ζωής και την απέχθεια προς τον θάνατο.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 60 ευρώ, ζώνη Α΄: 43 ευρώ, ζώνη Β΄: 30 ευρώ, ζώνη Γ΄: 16 ευρώ, πολύτεκνοι - άνω των 65 ετών: 11 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 8,5 ευρώ.

Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα