Το '' πειραμα '' της ευρωζωνης...

22:53 20/9/2012 - Πηγή: Fimotro
Γράφει η Μαρία Ψαράκη
Αφού έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην ταφόπλακα που έριξε πάνω στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας από το πανέμορφο Καστελόριζο την απόφαση του να μας σύρει στο Μηχανισμό Στήριξης και αφού ολοκλήρωσε το εμπνευσμένο έργο του, ...
αποφάσισε να μεταλαμπαδεύσει την πολύτιμη γνώση, κυρίως όμως την προσωπική του εμπειρία, υπό μορφή σεμιναρίου έξι εβδομάδων σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Και διαβάζοντας κανείς τα περιεχόμενα του σεμιναρίου στην ιστοσελίδα του γνωστού Πανεπιστημίου, θα καταλάβει τι είναι αυτό ακριβώς που ζούμε εδώ και τρία σχεδόν χρόνια, κυρίως όμως το πως το αντιλαμβάνεται και το περιγράφει ο Γιώργος Παπανδρέου για τον οποίο φυσικά γίνεται λόγος εδώ.
Ο πρώην πρωθυπουργός θα παραδώσει σεμινάριο λοιπόν όπου θα αναπτύξει το πείραμα της Ευρωζώνης, ένα σεμινάριο που θα μελετήσει την Ευρώπη ως project ειρήνης προσπαθώντας να δώσει απάντηση , στα πλαίσια πάντα του σεμιναρίου, στο πως τα πήγε η Ευρώπη ως project ειρήνης, αλλά και στο αν η Ευρώπη ως κοινωνικό project είναι ένα project επίκαιρο.
Δε θα σταματήσει όμως εδώ, θα αναρωτηθεί τι γίνεται με τη Δημοκρατία και θα επισημάνει κατά λέξη:
όμως οι δημοκρατίες μας βασίζονται σε εθνικά συντάγματα. Και αυτό μας οδηγεί σε ανισότητες. Βασισμένος στην προσωπική μου εμπειρία, θεωρώ ότι το Ευρωπαϊκό πείραμα συνδέεται με την επιτακτική ανάγκη μιας δημοκρατίας χωρίς εθνικά σύνορα.
Και κάπως έτσι ονειρεύεται να επανασχεδιάσει την Ευρώπη. Βαφτίζοντας προφανώς την ανθρωπιστική κρίση, τους αυτόχειρες, τους άστεγους, τους πεινασμένους, τους άνεργους, τους νέους που μεταναστεύουν, πείραμα της Ευρωζώνης και την Ευρώπη που δημιουργήθηκε και με τη δική του πρόθυμη βοήθεια, κοινωνικό project και project ειρήνης. Κάτι ξέχασε όμως μέσα σε όλα αυτά, έννοιες όπως ηθική, εντιμότητα, αγωγή, πολιτισμός και ανθρωπισμός. Έννοιες που προφανώς δε χωρούσαν σε αυτό το σεμινάριο.
Keywords
Τυχαία Θέματα