Τηλε... πωλησεις

17:36 21/7/2016 - Πηγή: Fimotro
Αγαπητό Fimotro,
επειδή διάβασα αρκετά post για το τηλεοπτικό τοπίο, επίτρεψέ μου μια μικρή παρέμβαση που, ίσως, ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα. Η απουσία εναλλακτικών λύσεων καθαρίζει υπέροχα το μυαλό....
Χένρυ Κίσσιγκερ, 1923-, Αμερικανός πολιτικός
Δεν ξέρω πόσοι το έχετε κάνει, αλλά προτείνω να διαβάσετε το ΦΕΚ της πρώτης αδειοδότησης των καναλιών το 1989 (εδώ).
Εκεί θα δείτε τα εξής:
Πρώτον. Με ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ τρόπο, οι άδειες δόθηκαν σε ΕΚΔΟΤΕΣ, όχι σε όσους επιχειρηματίες μπορούσαν ή ήθελαν να επενδύσουν.
Δεύτερον.
Οι άδειες ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΑΝ. Δηλαδή τις έδωσαν τζάμπα (και μάλιστα για 7 χρόνια). Αυτές οι άδειες, όλα αυτά τα χρόνια, έπαιρναν συνεχώς παρατάσεις.
(ο κύριος ΚΠ στο άρθρο του σημειώνει: "Γνωρίζω όμως πολύ καλά, από τις συνεργασίες μου εντός εκτός Ελλάδος με τα ΜΜΕ πως λειτουργεί ένας τηλεοπτικός σταθμός, πως χορηγούνται οι τηλεοπτικές άδειες στην Ευρώπη και σε άλλες δημοκρατικές χώρες, με ευθύνη πάντα των ανεξάρτητων αρχών." μπορεί να μας πει σε ποιες από τις χώρες που έχει επισκεφτεί οι ιδιώτες πήραν άδειες δωρεάν;)
Τρίτον. Με τον εν λόγω νόμο, διαφοροποιήθηκαν οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ, το οποίο προϋπήρχε με το νόμο 1730/1987. Δηλαδή, η ισχύς του ΕΣΡ έχει νομική, όχι συνταγματική, υπόσταση η οποία μπορεί να μεταβάλλεται αναλόγως το νομοθέτη.
Τέταρτον. Στο άρθρο 10, σημειώνει ΣΑΦΩΣ ότι όταν η ανάκληση οποιαδήποτε άδειας δεν απαλάσσει στο ελάχιστο την "εταιρία τηλεοράσεως" από τις λοιπές υποχρεώσεις της (δηλαδή τα φέσια) έναντι του κράτους ή έναντι τρίτων που απορρέουν από το νόμο.
(αυτό το σημειώνω γιατί κάποιο καλοθελητές αναρωτιούνται "που θα πάνε τα χρέη του MEGA, θα τα πληρώσουμε εμείς;" - μην ανησυχείτε, βάσει του νόμου θα τα πληρώσουν οι μέτοχοι)

Επιπλέον οι νόμοι που ψηφίστηκαν, παρατείνοντας την πρώτη άδεια (επίσης τζάμπα) είναι: 2398/95, 2778/99, 4208/13 (και ένα νομοσχέδιο που έμεινε στο ράφι το 2014).

Τέλος, η ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφαση 3578/10 έχει κρίνει αντισυνταγματική την επ' αόριστο λειτουργία των καναλιών χωρίς άδεια και με την 1206/2012 έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 2778/99 (παράταση προσωρινής αδειοδότησης). Τα γράφω αυτά για όσους "κόπτονται" ξαφνικά για το Σύνταγμα.

Το κερασάκι στην τούρτα: το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε διάφορα σποτάκια του στιλ "το κανάλι μας λειτουργεί με νόμιμη άδεια" οκέυ, αλλά ξεχάσατε μία λέξη: "με νόμιμη ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ άδεια". Ή το άλλο: "το κανάλι μας έχει πληρώσει τόσα εκατομμύρια για εισφορές, τόσα για φόρους, τόσα για μισθούς"... δεν μας λέει πόσα έχει πληρώσει για την άδεια, α... το ξέχασα την άδεια την πήρε ΤΖΑΜΠΑ!

Επειδή, λοιπόν, έχουμε γίνει όλοι καπιταλιστές και λάτρεις της "ελεύθερης οικονομίας" (τρομάρα μας), ενημερώνω, όσους δεν το ξέρουν ακόμα, ότι η "ελεύθερης οικονομία" δεν δίνει τίποτε τζάμπα και λειτουργεί με τους νόμους της ζούγκλας (προσφορά και ζήτηση). Η "αριστερή" μας κυβέρνηση έκανε ό,τι πιο επικερδές: πουλάει μικρό αριθμό αδειών, για να αυξήσει την τιμή πώλησης - και τα έχει καταφέρει μια χαρά. Οι άδειες είναι να ξεκινήσουν στα 3 εκατομμύρια και από ότι ακούγεται μπορεί και να φτάσουν στα 10 με 12. Εδώ και 27 χρόνια οι καρχαρίες της τι βι, μάσησαν ουκ ολίγα. Δυστυχώς γι' αυτούς ήρθε η ώρα να γίνουν γεύμα άλλων καρχαριών (ελεύθερη αγορά γαρ). Με τις υγείες τους.

Η μεγάλη πλάκα όμως, είναι που υπάρχουν πολίτες που συμφωνούν με τους μεν ή τους δε, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι ΟΛΑ είναι θέμα συμφερόντων. Δεν υπάρχουν λογικά, νομικά ή συνταγματικά επιχειρήματα, υπάρχουν συμφέροντα πολιτικά και οικονομικά που διαχειρίζοντα τις καταστάσεις κατά το δοκούν. Όσοι υπερθεματίζουν τη μία ή την άλλη άποψη (πχ για το κλεισιμο του MEGA) είναι προφανές ότι έχουν κάποιο συμφέρον, τον απλό τηλεθεατή ποσώς τον ενδιαφέρει.

Το 1989, για λόγους που προφανώς συνέφεραν την τότε κυβέρνηση, οι μεγαλοεκδότες πήραν ΔΩΡΕΑΝ μία τηλεοπτική συχνότητα που σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα θα είχε μία τιμή. Στην πορεία, οι επόμενες κυβερνήσεις, για λόγους που προφανώς τις συνέφεραν, παρέτειναν διαρκώς τη ζωή της πρώτης αυτής άδειας. Τώρα, η σημερινή κυβέρνηση, για λόγους που προφανώς τη συμφέρουν, θέτει νέους κανόνες σε ένα "παιχνίδι" που από την αρχή δεν είχε κανόνες. Για ποιο λόγο θα πρέπει να πάρω το μέρος κάποιου; ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις έκαναν ό,τι γούσταραν με τις άδειες, οι καναλάρχες βολεύτηκαν (και κονόμησαν) και αυτή η κυβέρνηση κάνει επίσης το ίδιο. Κάθε έξι μήνες (μην πω τέσσερις) αλλάζει το φορολογικό νομοσχέδιο, δηλαδή αλλάζουν οι κανόνες που λειτουργεί η ατομική μου επιχείρηση, και θα πρέπει να ενδιαφερθώ που μετά από 27 χρόνια αλλάζουν οι κανόνες στην τι βι;

Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
SKITSOBLOG
Keywords
Τυχαία Θέματα