Τι περιλαμβανει η ελληνικη προταση για τον αδμηε

11:15 9/12/2015 - Πηγή: Fimotro
Τη μεταφορά του ΑΔΜΗΕ κατά 100% στο Δημόσιο και σε δεύτερο στάδιο την παραχώρηση σε ιδιώτες ποσοστού που δεν θα υπερβαίνει το 49%, αλλά «θα εξασφαλίζει αυξημένο ιδιωτικό έλεγχο στο μάνατζμεντ της εταιρείας»...
όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας, ήταν το «ισοδύναμο» που παρουσίασε χθες στους Θεσμούς η ελληνική πλευρά.
Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, από τις οποίες χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης έφυγε νωρίτερα προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση με
τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, θα συνεχιστούν σήμερα στις 5 μ.μ.
Τα προηγούμενα σχέδια που κατά καιρούς είχαν δει το φως τη δημοσιότητας περί swap και split μετοχών κ.λπ. τελικά δεν προτάθηκαν, λόγω των δυσκολιών που παρουσίαζε η εφαρμογή τους.
Στη συνάντηση οι Θεσμοί επέμειναν στην ανάληψη του μάνατζμεντ από ιδιώτες, κάτι που όπως φαίνεται πλέον το υπουργείο δεν αποκλείει τελείως. Ενδεχομένως το τοποθετεί σε δεύτερη φάση, όταν το 49% περάσει σε ιδιώτες, σε ένα σχήμα που να προσιδιάζει με τη μορφή διοίκησης των σημερινών Εταιρειών Παροχής Αερίου, στις οποίες η μειοψηφία ασκεί και το μάνατζμεντ. «Αγκάθι» παραμένει η πληρωμή της ΔΕΗ για την απώλεια του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, με κύκλους του υπουργείου να υποστηρίζουν ότι μπορούν να βρεθούν τα κεφάλαια, όμως οι Θεσμοί δεν φάνηκαν να πείθονται.
Το υπουργείο εκτιμά ότι με την πρότασή του αυτή καλύπτει το βασικό αίτημα των δανειστών για τον πλήρη διαχωρισμό της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα