Θρησκευτικη βια με στοχο σιιτες πιστους συνταρασσει το αφγανισταν

23:26 6/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Επικίνδυνη έξαρση θρησκευτικής βίας στο Αφγανιστάν με στόχο σιίτες μουσουλμάνους, μόλις μία ημέρα μετά τη δέσμευση της Δύσης για μακρόχρονη υποστήριξη μετά την απόσυρση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης. Σκηνές πανικού και τουλάχιστον 54 νεκροί σε επίθεση καμικάζι σε...
σιιτικό τέμενος στην Καμπούλ ανήμερα της ιερής γιορτής της Ασούρα, και σχεδόν ταυτόχρονα δεύτερη επίθεση με τέσσερις νεκρούς στη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Αρνούνται την ευθύνη οι Ταλιμπάν και καταδικάζουν τις επιθέσεις ως «κτηνώδες έργο εχθρών».

Η διπλή
επίθεση που είχε στόχο σιίτες μουσουλμάνους άφησε συνολικά πίσω της τουλάχιστον 58 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Το τέμενος Αμπού Φαζάλ μετετράπη σε απέραντη λίμνη αίματος, ο ήχος από την έκρηξη ήταν εκκωφαντικός, στο έδαφος κείτονταν σοροί πιστών, σύμφωνα με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που φθάνουν από την Καμπούλ.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι μίλησε για την άνευ προηγουμένου φύση της επίθεσης.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που σε μία τόσο σημαντική θρησκευτική ημέρα στο Αφγανιστάν υπάρχει τρομοκρατία αυτού του φρικτού είδους» δήλωσε ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι στους δημοσιογράφους στη Γερμανία, όπου διεξήχθη η διεθνής σύνοδος για το μέλλον του Αφγανιστάν.

Ουδείς ανέλαβε άμεσα την ευθύνη. Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν τις επιθέσεις στην Καμπούλ και την Μαζάρ-ι-Σαρίφ, λέγοντας μέσω ανακοίνωσης πως πρόκειται για «βάναυση, χωρίς διακρίσεις αντι-ισλαμική επίθεση» και αποτελεί έργο «εχθρών».

Οι επιθέσεις ήλθαν κατά τη μουσουλμανική εορτή της Ασούρα -την πιο σημαντική ημέρα στο σιιτικό ημερολόγιο που αποτελεί αργία στο Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν έχει ιστορία εντάσεων μεταξύ σουνιτών και της μειονότητας των σιιτών. Όμως, μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001 η χώρα δεν έχει «ζήσει» τις ευρείας κλίμακας θρησκευτικές επιθέσεις που σημειώνονται στο γειτονικό Πακιστάν.

Οι περισσότερες επιθέσεις των τελευταίων ετών είχαν στόχο κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις διεθνείς δυνάμεις που υπηρετούν στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η βόμβα που εξερράγη το μεσημέρι της Τρίτης στο σιιτικό τέμενος φαίνεται πως θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, εγείροντας φόβους ενδεχομένως για μία νέα, θρησκευτική σύγκρουση.
Keywords
Τυχαία Θέματα