Θολωνει τα νερα ωστε να ειναι ξανα προεδρος και πρωθυπουργος

12:38 4/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιάννης Καμπουράκης
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Την παραμονή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές σχεδιάζει με πολύ προσεκτικά βήματα ο Γ. Παπανδρέου, ενώ την ίδια ώρα στέλνει παραπλανητικά μηνύματα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα πάντα για την...
επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ,
δεν είναι γαντζωμένος στις καρέκλες κ.ά.
Εκμεταλλευόμενος την ατολμία των κορυφαίων, την έλλειψη μιας λύσης με προοπτική στο υπό κατάρρευση ΠΑΣΟΚ και κόντρα στη συντριπτικά πλειοψηφική άποψη που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αποχώρησής του, ο Γ. Παπανδρέου και οι στενοί του συνεργάτες επιχειρούν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο για να «κτίσουν» την επανάληψη του 2007. Αυτό, άλλωστε, αποφασίστηκε οριστικά σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη το βράδυ με τους στενούς του συνεργάτες (Αθανασάκη, Πετρουλάκη, Βάρτζελη, Ελενόπουλο και Καρχιμάκη, ο οποίος δεν μετείχε από την αρχή) μετά το δεύτερο «άτυπο υπουργικό» όπου κυριάρχησε το μήνυμα που έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομάδα των «τεσσάρων» (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Μόσιαλος) να μη βιάζονται καθώς αυτό που προέχει είναι οι εθνικοί στόχοι της κυβέρνησης Παπαδήμου και όχι η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Η παρέμβαση αυτή του κ. Βενιζέλου έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από την Ιπποκράτους για δύο λόγους.
> Πρώτον, διότι βολεύει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η αντιπαράθεση Βενιζέλου-Λοβέρδου (οι οποίοι συναντήθηκαν αλλά δεν τα βρήκαν) και το γεγονός ότι είναι αδύνατον να προκύψει οργανωμένη κίνηση αμφισβήτησής του.
> Δεύτερον, διότι δίνει το χρόνο στον Γ. Παπανδρέου να υλοποιήσει το σχεδιασμό του.
«Το 2012 το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει την ανακολουθία του 2007», λέει με νόημα στον Τύπο της Κυριακής κορυφαίος κομματικός παράγοντας που δεν ανήκει στη στενή ομάδα Παπανδρέου αλλά γνωρίζει άριστα το παρασκήνιο και είναι ανάμεσα σε εκείνους που συμφωνούν ότι εάν το ΠΑΣΟΚ κατέβει με Παπανδρέου υποψήφιο θα συντριβεί, κάτι που άλλωστε σήμερα λένε ακόμα και παπανδρεϊκοί βουλευτές.
Εξηγεί, ωστόσο, ότι ακριβώς επειδή το 2007 πολλοί βιάστηκαν στη μάχη της διαδοχής και ηττήθηκαν, τώρα, ακόμα και αν βλέπουν ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι εμφανώς πιο αποδυναμωμένος, φοβούνται να κάνουν το βήμα εμπρός. Και αυτό, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, ο Παπανδρέου θα το εκμεταλλευτεί όχι για να διαμορφώσει και να ελέγξει την έξοδό του, όπως σκοπίμως διαρρέουν οι δικοί του για να «θολώσουν» τα νερά, αλλά για να σχεδιάσει την επαναφορά του.
Είναι ενδεικτικό για τα σενάρια που επεξεργάζονται στην Ιπποκράτους, αλλά και για τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου, ότι στα μέσα της εβδομάδας ο ίδιος ζήτησε γνώμες συνταγματολόγων που εμπιστεύεται για το τι ακολουθεί εάν η κυβέρνηση Παπαδήμου «πέσει» πριν από την ημερομηνία των επόμενων εκλογών. Και η απάντηση που έλαβε είναι ότι τότε ο Κ. Παπούλιας θα καλέσει τον πρόεδρο του κόμματος της πλειοψηφίας για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Δηλαδή τον ίδιο…
Στην Ιπποκράτους, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα δημοσίως, δεν βλέπουν με καλό μάτι ενδεχόμ
Keywords
Τυχαία Θέματα