Θεοχαροπουλος : το νομοσχεδιο οδηγει στη βιαιη φτωχοποιηση των εργαζομενων...

...Η ΔΗΜΑΡ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ''ΦΟΝΟ''- ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ 2012-2013...
O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ...
της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τοποθετήθηκε στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για μια πολιτική που θα οδηγήσει και πάλι στα ίδια αδιέξοδα, σε μια νέα
υφεσιακή παγίδα κι ένα πολυνομοσχέδιο με δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις που μαρτυρά την απουσία κυβερνητικού πολιτικού σχεδιασμού.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο φορολογικό ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη μία συνολική προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο ένα φορολογικό σύστημα σταθερό και κοινωνικά δίκαιο. Καμία αλλαγή ή ένδειξη αλλαγής προς αυτή την κατεύθυνση, το αντίθετο μάλιστα. Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες μας, επιλέγετε την εύκολη λύση των οριζόντιων περικοπών και μειώσεων. Θεσπίζετε οριζόντια μέτρα και καταργείτε ακόμη και αναγκαίες ρυθμίσεις που εσείς νομοθετήσατε λίγους μήνες πριν. Τα ίδια φορολογικά ασφαλιστικά ισοζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών».

Συνεχίζοντας την ομιλία του για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ανέφερε επίσης πως προστίθενται και τα μέτρα υπερφορολόγησης που οδηγούν στη βίαιη φτωχοποίηση των ανθρώπων της εργασίας και των συνταξιούχων. «Οι νέες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι άδικες και μαρτυρούν -πέρα από τον όποιο δημοσιονομικό στόχο- μια τιμωρητική διάθεση προς τους αδύναμους. Επιδιώκετε την είσπραξη ΕΝΦΙΑ σε ποσά ακόμη και κάτω των 5 ευρώ. Μετρήσατε τη γραφειοκρατία που δημιουργείτε; Μετρήσατε αν σας κοστίζει περισσότερο από 2 ευρώ το να λάβετε ΕΝΦΙΑ της τάξης των 2 ευρώ;».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος σχολίασε επίσης το άρθρο 13 τονίζοντας ότι η διάταξη αυτή καταστρέφει οριστικά τα ανταποδοτικά οικονομικά των Δήμων της χώρας με αυτονόητες συνέπειες. «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις προθέσεις σας καθώς σε πολλές από τις συμβάσεις ήδη υπάρχει αναφορά πληρωμής των τελών. Επιχειρήσατε και επιχειρείτε να το ανατρέψετε μέσω του νομοσχεδίου; Ποιους θέλετε να ευνοήσετε κύριοι της κυβέρνησης; Είστε με την κοινωνία που δοκιμάζεται ή όχι;».

Τέλος, έκανε λόγο για τις διατάξεις που καταργούν πλήθος αναγκαίων και ευνοϊκών διατάξεων, όπως η χορήγηση και επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ, ύψους 260 ευρώ, σε χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες Έλληνες και ομογενείς. «Περίπου 10.000 αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί για να τεθούν σε ισχύ από τον τρέχοντα μήνα θεωρούνται μη εφαρμοστέες, αφήνοντας εκτεθειμένους και οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Αφαιρείται το δικαίωμα νέων ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ να επιλέξουν υπαγωγή σε έως τρεις χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι τις 31/12/2016. Η διάταξη αυτή ήταν εξαιρετικά σημαντική και είχε αξιοποιηθεί κυρίως από μηχανικούς και δικηγόρους, οι οποίοι ήθελαν με τον τρόπο αυτό να περιορίσουν τη λειτουργική τους δαπάνη».

Αναφορικά με τα ρύθμιση των 100 δόσεων, μέτρο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επεσήμανε πως «προβλέπεται η απώλεια της συγκεκριμένης διευκόλυνσης σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής τρεχουσών οφειλών (εντός 30 ημερών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης για την τακτοποίησή τους), τη στιγμή που το σχετικό περιθώριο που συμφώνησαν όσοι μπήκαν στις τελευταίες ρυθμίσεις ήταν 3 μήνες καθυστέρησης (90 μέρες). Το χειρότερο όμως είναι ότι δίνετε στον Έφορο την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει αν θα μειωθούν ή όχι οι δόσεις, χωρίς να καθορίζετε αντικειμενικά κριτήρια».

Για όλους αυτούς τους λόγους η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναμένεται να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, και θα καταψηφίσει όλα εκείνα τα οριζόντια μέτρα που σωρεύουν νέα βάρη στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Ωστόσο, όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, «έχουμε καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις και θα υπερψηφίσουμε στην ψηφοφορία επί των άρθρων εκείνα τα άρθρα που θεωρούμε πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μεταξύ αυτών, η πάταξη της φοροδιαφυγής, οι τροποποιήσεις των διατάξεων του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, η τροποποίηση των διατάξεων για την αγορά φυσικού αερίου, η διευθέτηση των ζητημάτων των σιδηροδρομικών μεταφορών».
Keywords
Τυχαία Θέματα