Θα προσπαθησει για το ''θαυμα'' αποψε ο ολαντ...

20:21 16/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Eνα... θαύμα χρειάζεται σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για να πείσει τους συμπολίτες του ότι όχι μόνο δεν είναι ο «κύριος Κοκοβίκος» της Βαλερί Τριερβελέρ αλλά κι ότι δεν οδηγεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία ...
στην ευρωζώνη στα... τάρταρα καθώς μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά προβλήματα και την καλπάζουσα ανεργία απ' ότι την δημοτικότητά του που ολισθαίνει συνεχώς.

Στην καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου, τη δεύτερη από τότε που ανέλαβε τον προεδρικό θώκο, ο Σοσιαλιστής Ολάντ θα προσπαθήσει να περισώσει ότι του έχει απομείνει από την αξιοπιστία και το κύρος του
αλλά και να επιτεθεί δια της... πλαγίας οδού στην «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, όπως ακριβώς έκανε και, χτες, κατά την συνάντησή του, στις Βρυξέλλες, με τον κύριο Μπαρόζο. Ο ένοικος των Ηλυσίων απέδωσε στις πολιτικές λιτότητας πρωτίστως την ύφεση που πλήττει τη Ευρώπη αφήνοντας αιχμές για την στάση του Βερολίνου.

Κι ενώ η οικονομία της χώρας του παραμένει σε ύφεση (και το πρώτο τρίμηνο του 2013), ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει σήμερα το απόγευμα να... καλμάρει τους Γάλλους, οι οποίοι όχι μόνο τον θεωρούν «κακό» πρέοδρο αλλά πιστεύουν πως ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί, θα ήταν σαφέστατα καλύτερος. Το ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε χτες στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας ενισχύει την πεποίθηση της πλειοψηφίας των Γάλλων, σύμφωνα με την οποία, ο Ολάντ είναι ανίκανος να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας του αλλά και την κυβέρνησή του.

Εισβάλλοντας στα Ηλύσια Πεδία και παρακολουθώντας επί οκτώ μήνες τη ζωή του Ολάντ ως προέδρου, το συνεργείο του διάσημου Γάλλου σκηνθέτη, Πατρίκ Ραμόν, κατέγραψε σκηνές που εκθέτουν το Γάλλο πρόεδρο.

Ο Ολάντ εμφανίζεται ως «φυλακισμένος» στην ίδια του την κυβέρνηση αλλά και στο προεδρικό μέγαρο. Εχοντας χάσει σχεδόν το χαμόγελό του, ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε στο υπουργικό συμβούλιο.
Μία σκηνή στη οποία ο Ολάντ προσέρχεται καθυστερημένος στο υπουργικό συμβούλιο είναι χαρακτηριστική. Οι υπουργοί παραμένουν καθιστοί και μόνο ένας εξ αυτών σπεύδει να απολογηθεί ...

Σε άλλη σκηνή, ο Γάλλος πρόεδρος συνομιλεί σε υποτονικό ύφος με τα μέλη της κυβέρνησής του. Δεν μπορεί ούτε να υψώσει την φωνή του για να επιβληθεί στην κυβέρνηση, σπευδουν να σχολιάσουν πικρόχολα τα γαλλικά ΜΜΕ , κάτι που έκανε συνεχώς ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί.

Σε άλλη σκηνή, η «αιώνια σύντροφός» του, Βαλερί Τριερβελέρ, δείχνει ποιος έχει το «πάνω χέρι» στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Στην παραδοσιακή φωτογράφηση του προέδρου με τα μέλη της κυβέρνησης στα Ηλύσια Πεδία, η ανύμφευτη «Πρώτη Κυρία» ακούγεται να τον συμβουλεύει. «Χαμογελάς πάρα πολύ. Δείχνεις περισσότερο σαν Αμερικανός. Μοιάζεις με τον Κένεντι...»

Υπακούοντας στις προσταγές της, ο Ολάντ μαζεύεται χαρίζοντας ένα σεμνότερο χαμόγελο στο φακό. Οι συμβουλοί του δεν εκπλήσσονται. Εχουν συνηθίσει να δέχονται παρατηρήσεις από το «Ρότβαιλερ» του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Εκτός όμως από το ντοκιμαντέρ του Πατρίκ Ρομάν, ενδιαφέρον έχει και το βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ώρες στη Γαλλία από τον Βρετανό συγγραφέα , Πήτερ Γκαμπλ, που ζει στο Παρίσι. Ο Γκαμπλ υποστηρίζει στις σελίδες του βιβλίου ότι η πολιτική ζωή στη Γαλλία είναι χειρότερη από αυτήντης Βρετανίας του ' 50.

Ενα δίκτυο «old boys» , μία ελίτ που αποτελείται από 500 άτομα, κάνει σήμερα ... κουμάντο στον πολιτικό αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο της Γαλλίας, αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του, υπό τον τίτλο: «Γαλλία έχεις ταλέντο», στριμώχνοντας ακόμα περισσότερο τον Γάλλο πρόεδρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα