Θα παραταθεί το lockdown έως 15 δεκεμβρίου

Και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα θα πάρει παράταση έως τις 21 Δεκεμβρίου

Σε λίγες ημέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την άρση του lockdown, αν και όλα επιβεβαιώνουν ότι αυτό θα παραταθεί σίγουρα ως την 14η Δεκεμβρίου και εν συνεχεία στην 21η Δεκεμβρίου, εφόσον δεν υπάρχει βελτίωση στην εποιδημιιολογική εικόνα της χώρας.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι και αυτοί εξαρτούν τις αποφάσεις τους από την πορεία της επιδημίας, και συγκεκριμένα από το ρυθμό μείωσης

των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, από το ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων, και γενικότερα από την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει μια σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς, αν πρώτα δεν μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ.
Πάντως και μέχρι στιγμής η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή, καθώς αν και τις τελευταίες ημέρες μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, παραμένει σταθερά υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και των ανθρώπων που τελικά καταλήγουν.
Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται με covid περίπου 4.400 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 890 σε ΜΕΘ, μονάδες αυξημένης φροντίδας και μονάδες ειδικών λοιμώξεων, ενώ οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε 600.
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, όπου και νοσηλεύεται το 65% με 70% των ασθενών, αν και υποστηρίζεται πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ βαρύ σε όλη την χώρα, γεγονός που δεν αποκλείει νέες αυξημένες εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η πληρότητα στις ΜΕΘ πανελλαδικά ανέρχεται περίπου στο 88%, βάσει στοιχείων της περασμένης Παρασκευής, όταν και η Θεσσαλονίκη είχε 3 κλίνες διαθέσιμες και η Αττική άλλες 49.
Υπό αυτά τα δεδομένα και ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πόσο αργά αποκλιμακώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει το σχεδιασμό της, μια και όλα συγκλίνουν στο ότι η όποια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα είναι μικρή και θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να μην υπάρξει ένα νέο κύμα της επιδημίας από τις αρχές Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση του lockdown αναμένονται στα τέλη της εβδομάδας και αφού ληφθούν υπόψη όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ δεν έχει αποκλειστεί ακόμα και το σενάριο να μην ανοίξει όλη η χώρα ταυτόχρονα, αλλά να παραμείνουν υπό περιοριστικά μέτρα οι περιοχές όπου δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, αν και αυτή η προοπτική συναντά πολλές ενστάσεις και επιφυλάξεις, μια και υποστηρίζεται πως λόγω του επιδημιολογικού φορτίου μπορεί να μεταβληθεί άμεσα η κατάσταση και στις καλύτερα επιδημιολογικά περιοχές.

The post Θα παραταθεί το lockdown έως 15 Δεκεμβρίου appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα