Τελικα θα ισχυσουν οι αποδειξεις και για τα εισοδηματα του 2015!

17:55 9/12/2015 - Πηγή: Fimotro
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ...
Και για τα εισοδήματα του 2015 θα ισχύει τελικά η συλλογή χάρτινων αποδείξεων ώστε να «χτίζεται» το αφορολόγητο 10%. Παρά το γεγονός ότι καθυστέρησε δραματικά το...
υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσει το καθεστώς που θα ισχύσει, αποφασίστηκε τελικά η διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος και στη συνέχεια να υπάρξει αλλαγή.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Τρ. Αλεξιάδη: «Βεβαίως και θα φέρουμε διάταξη για να «κτίσουμε» το αφορολόγητο πλέον με αποδείξεις,
με χρήση πλαστικού χρήματος και τραπεζικών συναλλαγών. Θα εξαιρέσουμε άτομα από μια ηλικία και πάνω και αυτούς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά. Για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, θα πάμε σ’ αυτά τα πράγματα. Αλλά το ξαναλέω: άλλο η ενημέρωση άλλο η παραπληροφόρηση».
Για τα εισοδήματα του 2015 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν αποδείξεις οι οποίοι θα πρέπει να είναι στο ύψος του 10% των συνολικών εισοδημάτων ώστε να υπάρχει αφορολόγητο. Δηλαδή για εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ,
Εάν οι αποδείξεις δεν δηλωθούν και δεν υπάρχουν θα επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που λείπουν από τους φορολογούμενους.
Ακόμη από το 2016 η έκπτωση φόρου λόγω αποδείξεων θα δίνεται μόνο εφόσον οι δαπάνες γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Ακόμη, διαγράφεται ο φόρος δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που έγιναν από τα capital control και μετά. Ο φόρος είναι 10% επί των χρηματικών ποσών και έτσι πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως 500 ευρώ. Η ελάφρυνση αυτή ισχύει μόνο για δωρεές από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια.
Σύνδεση αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος από το 2016
Τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος, καθώς και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Διευκρινίζεται ότι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, οπότε και θα καταργηθεί η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.
Keywords
Τυχαία Θέματα