Τελη ιουλιου επιστρεφει στις αγορες η κυπρος...

19:23 11/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Πέντε διεθνείς επενδυτικοί κολοσσοί βοηθούν την προσπάθεια της Κύπρου να βγει στις διεθνείς αγορές, νωρίτερα από ό,τι αρχικά προγραμματιζόταν,...
προκειμένου να διασφαλιστεί πως το όλο εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία.

Η Λευκωσία προγραμματίζει ομολογιακή έκδοση 500 εκατ. ευρώ η οποία θα γίνει με βιβλίο προσφορών και έχει ενημερώσει ήδη σχετικά και τα κυπριακά κόμματα. Στόχος της έκδοσης χρέους, είναι κατά κύριο λόγο η αναχρηματοδότηση
εσωτερικού χρέους από το εξωτερικό, το οποίο δεν καλύπτει το πρόγραμμα βοήθειας από την τρόικα. Το υπουργείο Οικονομικών στη Λευκωσία επιβεβαιώνοντας την κινητικότητα για έξοδο στις αγορές ανακοίνωσε πως έχει εξουσιοδοτήσει πέντε ξένες τράπεζες σε πρώτη φάση τη διοργάνωση παρουσιάσεων σε επενδυτές στην Ευρώπη, προκειμένου όπως προκύπτει να μελετηθεί το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην επικείμενη έκδοση χρέους.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία με πιστοληπτική αξιολόγηση B (positive)/Standard and Poor’s, Caa3 (positive)/ Moody’s and B- (stable)/ Fitch έχει προχωρήσει στον διορισμό ως αναδόχων τραπεζών με σκοπό να οργανώσουν μια σειρά συναντήσεων με επενδυτές στην Ευρώπη, τις ακόλουθες τράπεζες: Deutsche Bank AG, Goldman Sachs International, HSBC Bank plc, UBS Limited και VTB Capital plc», αναφέρει η ανακοίνωση του Κυπριακού υπ. Οικονομικών. «Ενδέχεται να ακολουθήσει η εκτέλεση της συναλλαγής η οποία θα είναι σε ευρώ, τούτου εξαρτωμένου από τις συνθήκες της αγοράς», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Στην έξοδο της Κύπρου στις αγορές αναφέρθηκε χθες και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τοποθετώντας την εξέλιξη αυτή στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Η Κύπρος αναμένεται ότι στο τέλος αυτού του μήνα θα μπορέσει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, προσφωνώντας χθες το βράδυ το επίσημο δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. «Σήμερα, ένα χρόνο μετά τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι η κυπριακή οικονομία είναι στον δρόμο για πλήρη ανάκαμψη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

«Έχουμε επανειλημμένα και έγκαιρα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε έναντι των δανειστών μας για μεταρρυθμίσεις στις υποδομές, για την αποκατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος καθώς και των δημοσίων δαπανών. Ως άμεσο αποτέλεσμα αυτών των διορθωτικών μέτρων που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση -μερικά από τα οποία ομολογουμένως ήταν αρκετά οδυνηρά για τον λαό της Κύπρου- αναμένεται ότι στο τέλος αυτού του μήνα, η Κύπρος θα μπορέσει να επιστρέψει στις διεθνές αγορές, ένα ολόκληρο χρόνο πριν από ό,τι αρχικώς υπολογιζόταν», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Keywords
Τυχαία Θέματα