Ταμειο εκτακτης αναγκης για την αφρικη δρομολογει ο γιουνκερ...

...ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΩΡΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ''ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ'' ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ...
Μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δρομολογήθηκε σήμερα...
από κράτη μέλη της ΕΕ και άλλους Ευρωπαίους χορηγούς το καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης στην Αφρική.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε τα εξής:

«Μέσω της μακροχρόνιας αναπτυξιακής συνεργασίας της, η ΕΕ έχει συνεισφέρει
ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της φτώχειας και της μετανάστευσης. Σήμερα, κάνουμε ακόμη ένα βήμα. Αυτό το καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης για την Αφρική, που δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, δείχνει ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται αμέσως στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή. Για να επιτύχουμε, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις χώρες εταίρους μας της Αφρικής προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης και να προωθήσουμε οικονομικές και ίσες ευκαιρίες, την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Για την αξιοπιστία του καταπιστευματικού ταμείου για την Αφρική, αλλά και τη δική μας, θέλω να δω περισσότερα κράτη μέλη να συνεισφέρουν και να συμπληρώνουν τα 1,8 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ.»

Αναφορικά με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη Μαύρη Ήπειρο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε πως θα πρέπει να δοθεί λύση σε δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός πως το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο από τις ίδιες τις χώρες της ΕΕ που το βιώνουν και το δεύτερο αφορά στην έλλειψη κοινού σχεδίου ανάσχεσης του φαινομένου στην περιοχή από τις αφρικανικές χώρες.

Όπως υπογράμμισε, τα δύο παραπάνω ζητήματα εξαρτώνται άμεσα από την ύπαρξη και τη διάθεση κεφαλαίων. «Αυτή τη στιγμή από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε δεσμεύσει κεφάλαια 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναμένουμε δέσμευση για ανάλογο ποσό και από τα κράτη μέλη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς αναφερόμενος στο ύψος των κεφαλαίων που εκτιμάται ότι διατεθούν για την κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης έχει συσταθεί με 1,8 δισ. ευρώ από τα χρηματοδοτικά μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και με συνεισφορές των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων χορηγών. Μέχρι στιγμής, 25 κράτη μέλη της ΕΕ και 2 χορηγοί εκτός ΕΕ (Νορβηγία και Ελβετία) έχουν ανακοινώσει συνολική συνεισφορά περίπου 78,2 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο ταμείο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης που πρόκειται να εγκριθεί στη διάσκεψη κορυφής της Βαλέτας και αναμένεται να ωφελήσει ιδιαίτερα την περιοχή του Σαχέλ, την περιοχή της Λίμνης Τσαντ, το Κέρας της Αφρικής και τη Βόρειο Αφρική, περιοχές που στο σύνολό τους περιλαμβάνουν τις κυριότερες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρώπη. Όμως και οι γειτονικές χώρες στις περιοχές αυτές μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τα σχέδια του καταπιστευματικού ταμείου.

Η πρώτη συνεδρίαση του στρατηγικού διοικητικού συμβουλίου του καταπιστευματικού ταμείου έκτακτης ανάγκης θα πραγματοποιηθεί ήδη σήμερα στη Βαλέτα για να διασφαλιστεί το άμεσο ξεκίνημα των δραστηριοτήτων.

Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα