Τα επιστημονικά δεδομένα που ανοίγουν τα σχολεία

09:05 30/4/2020 - Πηγή: Fimotro
Τι οδήγησε στην απόφαση για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες

Τρεις φορές λιγότερο από ενήλικες 20 ετών και άνω και τέσσερις φορές λιγότερο από ενήλικες 60 ετών και άνω κολλάνε τα μικρά παιδιά τον κορωνοϊό. Τα έξι επιστημονικά δεδομένα τα οποία συντέλεσαν στην εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για άνοιγμα των σχολείων συνόψισε χθες ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας-Νίκης Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο, επικαλούμενος το

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Λοιμώξεων (ECDC) έκανε γνωστό ότι τα παιδιά κολλάνε πολύ λιγότερο και με πολύ ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικες. Επιπλέον, ποσοστό μικρότερο του 1% των παιδιών νοσεί βαριά από τον κορονοϊό, ενώ φαίνεται να είναι σπάνια η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα. Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε το παράδειγμα ενός μαθητή στη Γαλλία, ο οποίος πέρασε από τρία σχολεία και είχε 112 επαφές αλλά δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. «Φαίνεται να είναι απίθανο τα παιδιά να αποτελούν πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου», ανέφερε ο γνωστός καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Εξήγησε δε ότι τα επιστημονικά δεδομένα όταν έκλεισαν όλα τα σχολεία ήταν λιγότερα και διαφορετικά σε σχέση με τα δεδομένα που είχαν οι επιστήμονες στο να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες. «Τότε υπήρχαν περισσότερες αβεβαιότητες. Χρησιμοποιήσαμε δεδομένα γρίπης για να τα κλείσουμε», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε την επίπτωση του κλεισίματος των σχολείων στη μείωση της μετάδοσης της νόσου στο 10%.

Απαντώντας σε σχέση με το «περίεργο» φαινόμενο φλεγμονής παιδιών στη Βρετανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε, όπως είχε κάνει και τις προηγούμενες ημέρες, ότι ο αριθμός των παιδιών στα οποία παρατηρήθηκε ένα φλεγμονώδες σύνδρομο παρόμοιο της νόσου Kawasaki ήταν περίπου 20, καθώς και ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζει την εικόνα που έχουν οι επιστήμονες για την επίδραση του κορονοϊού στα παιδιά. Υποστήριξε πάντως ότι η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις συγκεκριμένες περιπτώσεις παιδιών. Σε σχέση με το ίδιο θέμα, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, είπε πως παίρνει «πολύ στα σοβαρά» την εμφάνιση στη Γαλλία περιπτώσεων παιδιών που πάσχουν από μια σοβαρή φλεγμονώδη νόσο, υπογραμμίζοντας και εκείνος πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για να συνδεθεί με τον νέο κορονοϊό.

«Η επιτροπή είχε δώσει το πράσινο φως για επάνοδο στην κανονικότητα και πριν από τις προγραμματισμένες ημερομηνίες (σ.σ.: άρσης των μέτρων)», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, κάνοντας σαφές ότι η απόφαση του unlock δεν ήταν τυχαία και βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα.
Χθες, ανακοίνωσε επιπλέον 10 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να είναι 2.576, καθώς και ένα νέο θάνατο. Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που έχασαν τη ζωή τους ανερχόταν μέχρι χθες σε 139.

Τα επιστημονικά δεδομένα

1. Οι λοιμώξεις από τον νέο ιό εμφανίζονται στα παιδιά σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τους ενήλικες
2. Τα παιδιά εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικες
3. Κάτω του 1% των παιδιών νοσούν βαριά, σύμφωνα με δεδομένα από την Κίνα
4. Τα παιδιά μολύνονται κυρίως στο οικογενειακό περιβάλλον
5. Τα παιδιά έχουν τρεις φορές μικρότερες πιθανότητες μόλυνσης σε σχέση με τους άνω των 20 ετών και τέσσερις φορές σε σχέση με τους άνω των 60 ετών
6. Η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα είναι ασυνήθιστη
7. Τα παιδιά είναι απίθανο να αποτελούν πρωτογενείς πηγές μετάδοσης

Αυξάνονται τα χειρουργεία

Το 50% των χειρουργείων του μέσου όρου του 2019 επανέρχεται από τη Δευτέρα 4 Μαΐου στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. «Τονίζω για μια ακόμη φορά ότι όλα τα μέτρα τα οποία παίρνουμε ή αίρουμε έρχονται σταδιακά, έρχονται με αποστάσεις ασφαλείας και με τη δυνατότητα να μπορέσουμε να μετρήσουμε και το σύστημα πώς αντιδρά, αλλά και ποιες είναι οι επιδημιολογικές μελέτες εξ αυτού», τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ). Οσον αφορά στα νούμερα ενίσχυσης του ΕΣΥ, έχουν προσληφθεί, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, 3.748 υπάλληλοι στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας. Παράλληλα, οι διαθέσιμες ΜΕΘ φτάνουν τις 1.017, εκ των οποίων οι 351 είναι για αποκλειστική χρήση ασθενών με Covid-19.

Keywords
Τυχαία Θέματα