''ΣΥΓΓΝΩΜΗ'' ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

08:10 9/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Τη λύπη του για τους θανάτους στις τάξεις των εξεγερμένων από την αεροπορική επιδρομή των συμμαχικών δυνάμεων εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν, ο οποίος, μιλώντας στο κανάλι της Συμμαχίας, έκανε λόγο για «ατυχές περιστατικό». «Πρόκειται για ένα πολύ ατυχές...
περιστατικό. Λυπάμαι βαθύτατα για τις ζωές που χάθηκαν» είπε χαρακτηριστικά.
Προηγουμένως, οι αντικαθεστωτικοί είχαν καταγγείλει το θάνατο δύο ανταρτών και δύο γιατρών από τα πυρά του ΝΑΤΟ,
υποστηρίζοντας ότι οι άντρες τους έχασαν τη ζωή τους, όταν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις βομβάρδισαν μια σειρά από τα δικά τους τανκς, ανάμεσα στην Μπρέγκα και την Αζνταμπίγια, στη ανατολική Λιβυη.
Από την επίθεση ακόμη 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ αλλοι έξι αγνοούνται. Διοικητής των ανταρτών δήλωσε στο BBC ότι είδε τέσσερις όλμους να εκτοξεύονται εναντίον των αντικαθεστωτικών, λέγοντας πως έχουν σκοτωθεί πολλοί και τραυματιστεί ακόμα περισσότεροι.
"Το ΝΑΤΟ μας χτύπησε. Ήμασταν στα οχήματά μας κοντά στην Μπρέγκα", ανέφερε στο Reuters ένας τραυματισμένος ατικαθεστωτικός από το νοσοκομείο της Ατζαμπίγια.
"Το ΝΑΤΟ είναι ψεύτες. Είναι με τον Καντάφι", ανέφερε ένας άλλος επαναστάτης.
Πάντως, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών, επισήμανε ότι το αιματηρό αυτό συμβάν, δεν προκάλεσε ένταση με το ΝΑΤΟ, ωστόσο, ζητούν εξηγήσεις.
"Υποθέτουμε ότι το ΝΑΤΟ το έκανε αυτό κατά λάθος, ότι ήταν 'φιλικά πυρά'", ανέφερε ο Abdel Fattah Younes.Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζει "κατα λάθος" τους αντικαθεστωτικούς. Δεκατρείς αντάρτες σκοτώθηκαν το Σάββατο από πυρά του ΝΑΤΟ,  στην ίδια τοποθεσία.
Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι  μπορεί να χτύπησε αντικαθεστωτικούς, ωστόσο, αρνήθηκε αρχικά να απολογηθεί.
"Δεν απολογούμαι", είπε σε δημοσιογράφους ο Russell Harding, υποδιοικητής της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη ΛΙβύη.
"Η κατάσταση είναι ρευστή και μέχρι τώρα δεν ξέραμε ότι οι αντικαθεστωτικοί χρησιμοποιούν τανκς", είπε. "Υπάρχουν πολλά πολεμικά οχήματα που κινούνται. Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιά χρησιμοποιούν οι επαναστάτες", πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, πάντως, χιλιάδες πολίτες της Αζνταμπίγια εκκενώνουν την πόλη καθώς υπάρχει φήμη ότι οι δυνάμεις του Καντάφι προετοιμάζουν σφοδρή επίθεση.
Keywords
Τυχαία Θέματα