Συνεχιζονται οι... "διαβουλευσεισ" στουρναρα με την τροικα...

23:49 6/11/2013 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών τονίζουν ότι θα χρειαστούν.. έντονες διαπραγματεύσεις για να "επέλθει συμφωνία με την τρόικα" και ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου. Δυσκολίες διαπιστώνονται στο ζήτημα των ...
"αμυντικών βιομηχανιών", κάτι το οποίο θα έρθει για ρύθμιση με ..Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή την... ερχόμενη εβδομάδα.

Το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, η εκτίμηση είναι ότι μπορεί χθες
να μην συζητήθηκε σε επίπεδο υπολογισμών ωστόσο έχουν ήδη ξεκινήσει τα τεχνικά κλιμάκια επεξεργασία στα δυο βασικά μέτωπα: στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.Για τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προέκυψε και μετά τη συνάντηση με τον Γ. Βρούτση, οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας εμφανίζονται "επιφυλακτικοί" με τα μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής.Την ίδια στιγμή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που είναι μνημονιακή υποχρέωση, διευρύνει την "τρύπα" στα ταμεία και αναζητείται φόρμουλα να καλυφθεί το "κενό"... χωρίς να αποφασιστούν περικοπές στις συντάξεις.

Για την φοροδιαφυγή, το υπουργείο έχει υπολογίσει έσοδα 380 εκατομμύρια ευρώ για το 2014 από αυτό το μέτωπο και η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες ώστε να πειστεί η τρόικα πως ...οι δράσεις που τρέχουν και πρόκειται να ενταθούν μπορούν να αποδώσουν καρπούς.

Σημερινές πληροφορίες για το ΦΠΑ στην εστίαση αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε χθες και η κυβέρνηση έχει στοιχεία που δείχνουν ότι το μέτρο της μείωσης απέδωσε. Σημειώνουν από το οικονομικό επιτελείο ότι ούτως ή άλλως οι αποφάσεις δεν πρόκειται παρά να ληφθούν στο τέλος του έτους όταν θα συνυπολογιστούν και τα στοιχεία του Νοεμβρίου για τα έσοδα.Σε κάθε περίπτωση και ακριβώς επειδή τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι είναι καλά ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στο θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.Το ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε χθες αλλά δεν αποκλείεται να τεθεί από την ελληνική πλευρά στις επερχόμενες συναντήσεις της με την τρόικα δεδομένου ότι υπάρχει υστέρηση στα έσοδα σε ετήσια βάση ύψους 1 δισ. ευρώ από την φορολόγηση αυτή.

Το επόμενο ραντεβού της τρόικα με το οικονομικό επιτελείο είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή, όταν και οι εκπρόσωποί της θα έχουν συλλέξει περαιτέρω στοιχεία.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ..."τεχνοκρατικά έτοιμος" για να αντιμετωπίσει την τρόικα παρότι... "γαλάζια" και "πράσινα στελέχη" διατυπώνουν τις... αντιρρήσεις τους στο φόρο ακινήτων που προκάλεσαν άδικα λέμε εμείς τόσο μεγάλο θόρυβο αφού ένα απλό ραντεβού με τους ...εκπροσώπους των ακινήτων (...κανείς δεν το σκέφτηκε;) θα εξασφάλιζε μια... δίκαιη λύση φορολόγησης με έσοδα 2.9 δις ευρώ!Ο ...Γιάννης Στουρνάρας ψάχνει και δίνει λύσεις σύμφωνα μες τα "προαπαιτούμενα" με σύμμαχό του την ΕΕ το πλεόνασμα και τα αυξημένα έσοδα...σε μία διαπραγμάτευση που φαίνεται ότι... πάει καλά πάρα τα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο!Σας ευχαριστώ
Keywords
Τυχαία Θέματα