Συνεχιζονται οι διαπραγματευσεις με τους πιστωτες ενοψει της επιστροφης της τροικας

22:33 7/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές για το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων και το «κούρεμα» του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ. Εκτός απροόπτου, η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί μέχρι τα...
τέλη του μήνα. Εν τω μεταξύ, στα μέσα του Ιανουαρίου επιστρέφει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της νέας δανειακής σύμβασης.

Ο φόβος των τραπεζών
για μία ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη πτώχευση της Ελλάδας, όπου θα κινδυνεύσουν να χάσουν όλα σχεδόν τα κεφάλαια τους, φαίνεται ότι έχει οδηγήσει στην αλλαγή της στάσης τους, μετά και από τη διαφαινόμενη συναίνεση της Αθήνας για την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την Credit Market Analysis (που παρέχει τα στοιχεία και για τις τιμές των CDS), το ποσοστό ανάκτησης (recovery rate) της ονομαστικής αξίας των ομολόγων σε περίπτωση άτακτης πτώχευσης θα είναι μόλις 20%.

Δηλαδή, σε μία ανεξέλεγκτη πτώχευση, ένας επενδυτής που κατέχει ένα ελληνικό ομόλογο αξίας 100 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα πάρει πίσω μόνο τα 20. Σημειώνεται ότι για τα κράτη συνήθως αυτό το ποσοστό τοποθετείται στο 40%, ενώ χαμηλότερα είναι για τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας, BNP Paribas, Μποντουόν Προτ, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο ιδιωτικός τομέας στις διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές και την τρόικα είναι «πολύ κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή πολύ κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε ο κ. Προτ, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό BFM και προσέθεσε πως «είναι σημαντικό, εντός των επόμενων ημερών, οι συνομιλίες» να έχουν αίσιο αποτέλεσμα.

Εφόσον υπάρξει ένα γρήγορο και θετικό αποτέλεσμα στις διαβουλεύσεις, αυτό θα ήταν ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν στο ξεκίνημα του 2012, να αποκαταστήσουν τις προσδοκίες στην Ευρωζώνη, σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από την ελληνική κυβέρνηση, όπως και από τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα.

Σε κοινή ανακοίνωσή του με τον συμπρόεδρο της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Ζαν Λυμιέρ (σύμβουλο του προέδρου της BNP), νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχε πει ότι υπάρχει πρόοδος των διαπραγματεύσεων και τόνιζε ότι είναι απαραίτητο να ολολκληρωθεί η εθελοντική συμφωνία
τις επόμενες ημέρες, στη βάση της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» 50% στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, συνολικού ύψους 206 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το IIF, σε έκθεση του που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, βλέπει περαιτέρω επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας (εκτιμά ότι το έλλειμμα του 2011 θα κλείσει πάνω από το 10% του ΑΕΠ) και επισημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ίσως είναι μεγαλύτερες απ' αυτές που είχαν προβλεφθεί.

Επίσης, τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει εθελοντική προσέγγιση στην αναδιάρθωση του χρέους, τότε η
Keywords
Τυχαία Θέματα