Συνεχιζεται το θριλερ για το psi

21:57 21/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Διακόπηκαν, επί του παρόντος, οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα για το ζήτημα του PSI, μετά τη διάσταση απόψεων η οποία αποτυπώθηκε στη συνάντηση που είχε ο κ. Νταλάρα με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο
και τον ...
αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ απαιτεί να υπάρξει μικρότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο κ. Νταλάρα αναχώρησε για το Παρίσι για νέες διαβουλεύσεις με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων και οι επαφές θα είναι πλέον τηλεφωνικές. Πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξουν τηλεφωνικές επαφές του κ. Νταλάρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup την Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσαρλς Νταλάρα θα παρουσιάσει τους επιμέρους όρους της συμφωνίας στο Νταβός στις 26 Ιανουαρίου και, σε κάθε περίπτωση, το κείμενο της συμφωνίας θα είναι έτοιμο για να λάβει την έγκριση των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου.
«Το θέμα είναι πολύπλοκο. Πλησιάζουμε στο θέμα των επιτοκίων αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά μας», ανέφερε πηγή που επικαλείται το Reuters.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν υπήρξε διάσταση απόψεων ως προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, βάσει των όρων που είχαν κατ’ αρχήν συμφωνήσει το η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές, η οποία εκφράστηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα το απόγευμα της Παρασκευής.
Η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή στάση του ΔΝΤ καθώς ο Πόουλ Τόμσεν διατύπωσε την άποψη ότι παρά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 60 δισ. ευρώ περισσότερο από τον εκτιμώμενο στόχο με βάση το σημερινό ΑΕΠ.

Οι απόψεις του κ. Τόμσεν κατέδειξαν και τη διαφοροποίηση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρότεινε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 3,5% για τα ομόλογα λήξεως έως το 2014, στο 3,9% για τα ομόλογα διάρκειας έως το 2020 και στο 4,6% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2021καθώς και 10ετής περίοδος χάριτος.

Παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι έως το μεσημέρι της Παρασκευής συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%. Προέκυπτε, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος.

Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ", που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων
Keywords
Τυχαία Θέματα