Συνεχιζεται το αλαλουμ με τη μετεγκατασταση των μεταναστων

Χαοτική παραμένει η κατάσταση με τη μεταφορά των μεταναστών από τις εγκαταστάσεις του γηπέδου Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, στον προσωρινό καταυλισμό που έχει στηθεί στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό...

Εκατοντάδες μετανάστες, προερχόμενοι από τις λεγόμενες χώρες του Μαγκρέμπ και το Πακιστάν, έστησαν σκηνές έξω από τα δύο γήπεδα ή κοιμήθηκαν στο έδαφος το βράδυ της Πέμπτης, αφού δεν είχαν πού αλλού να διανυκτερεύσουν. Μέχρι αργά το
μεσημέρι της Παρασκευής, οι αστυνομικές δυνάμεις επέτρεπαν την είσοδο στο γήπεδο χόκεϊ μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, σε οικογένειες, καθώς και σε ευπαθείς ομάδες (αρρώστους και υπερήλικες), ενώ δεν υπήρχε κανείς αρμόδιος για να ενημερώσει τους υπόλοιπους μετανάστες για το πού θα πρέπει να πάνε ή πού να στραφούν για βοήθεια.
Έτσι, πολλοί μετανάστες επέστρεψαν στο Παλαιό Φάληρο, με την ελπίδα ότι μπορεί να ανοίξει και πάλι γι' αυτούς το γήπεδο του Tae Kwon Do, όπως συνέβη την Τετάρτη όταν τους έδιωξαν και στη συνέχεια τους ξαναδέχτηκαν. Καθώς, όμως, οι πύλες είχαν κλείσει οριστικά για αυτούς, αφού σήμερα εκεί θα πραγματοποιηθούν πανευρωπαϊκοί αγώνες, περίπου 100 άτομα κοιμήθηκαν στους χώρους γύρω από το γήπεδο.
Ίδια εικόνα επικρατούσε και έξω από το γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό. Πολλοί μετανάστες διανυκτέρευσαν στον δρόμο, αφού από τους χώρους του κλειστού γηπέδου στο Ελληνικό αποκλείονταν Αλγερινοί, Μαροκινοί, Πακιστανοί και Τυνήσιοι. Τελικώς, η είσοδος στο γήπεδο τους επετράπη γύρω στις τρεις χθες το μεσημέρι.
Το αλαλούμ είχε ξεκινήσει ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης. Από τους 1.000 μετανάστες που φιλοξενούνταν στο Παλαιό Φάληρο περίπου οι 700 «χάθηκαν» κάπου στην Αθήνα. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις περί τους 150 μετανάστες μετακινήθηκαν με λεωφορείο του ΟΑΣΑ από το Παλαιό Φάληρο στο Ελληνικό, ενώ περίπου 130, κυρίως Μαροκινοί, οι οποίοι συμμετείχαν σε επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες και πρόκειται να απελαθούν μεταφέρθηκαν σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις στην Κόρινθο. Οι υπόλοιποι, αφού περίμεναν για ώρες, αναγκάστηκαν τελικώς να κατευθυνθούν στο γήπεδο του χόκεϊ με τα πόδια ή άλλα μέσα.
Εν τω μεταξύ, μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είχε εκδηλώσει το 4χρονο παιδί από τη Συρία που κατέληξε το πρωί της Πέμπτης στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο». Το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου πιστοποίησε αυτό που φοβούνταν οι επαγγελματίες υγείας που εξέτασαν το άτυχο παιδί στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Μεταναστών στο Καρα Τεπέ της Λέσβου αλλά και στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου διακομίστηκε. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία ιχνηλάτησης των στενών επαφών του άτυχου παιδιού, καθώς και όσων Ελλήνων ασχολήθηκαν με τη διαχείριση του περιστατικού.
Keywords
Τυχαία Θέματα