Συναντηση υπεξ για τη συρια συγκαλεσε ο αναν

17:14 27/6/2012 - Πηγή: Fimotro
Συνάντηση των μεγάλων δυνάμεων στη Γενεύη σε επίπεδο υπουργών για τη Συρία συγκάλεσε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν, καθώς... κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη χώρα.

Η συνάντηση ορίστηκε για το Σάββατο. Στη σχετική ανακοίνωση διευκρίζεται πως καλούνται οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ,
καθώς και της Τουρκίας, της ΕΕ, του Ιράκ, του Κουβέιτ και του Κατάρ.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον εκτίμησε ότι το νέο σχέδιο του Κόφι 'Αναν, ο «οδικός χάρτης» του, θα «αυξήσει την πίεση στον Μπασάρ αλ 'Ασαντ», ειδικά εάν αυτό «υιοθετηθεί από χώρες περιλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας (. . .) κάτι που θα στείλει ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα».

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής σήμερα στη Συρία, περιλαμβανομένων επτά σε μια επίθεση εναντίον του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου αλ Ιχμπαρίγια, στην επαρχία της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana. Σε άλλες περιοχές της χώρας, τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους 14 στρατιώτες, σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση εναντίον του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού είναι η πρώτη του είδους στη Συρία από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Μπασάρ αλ 'Ασαντ τον Μάρτιο του 2011. Σύμφωνα με το Sana, σκοτώθηκαν τέσσερις φρουροί και τρεις δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι νεκροί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη Συρία ξεπερνούν τις 15.800 οι νεκροί. Οι τελευταίες μάλιστα εβδομάδες είναι οι πιο αιματηρές από την έναρξη των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος.

«Η γεμάτη εξελίξεις περίοδος από την 26η Μαΐου ως την 26η Ιουνίου υπήρξε η πιο αιματηρή από την έναρξη της εξέγερσης (την 15η Μαρτίου 2011), με 3.426 ανθρώπους να δολοφονούνται», στην πλειονότητά τους πολίτες, ανέφερε ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η επιδείνωση των βιαιοτήτων οφείλεται στη σιωπή της διεθνούς κοινότητας έναντι των εγκλημάτων του καθεστώτος και έναντι της καταστολής η οποία προκάλεσε τις βιαιότητες της άλλης πλευράς (σ.σ. των ανταρτών) και τους ατιμώρητους βομβαρδισμούς πόλεων και χωριών».

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, τουλάχιστον 10.995 πολίτες, 3.954 στρατιώτες και 855 αντάρτες έχουν σκοτωθεί από το κύμα καταστολής και τις μάχες ανάμεσα στους στρατιώτες και τους αντάρτες.
Keywords
Τυχαία Θέματα