Συναντηση μειμαρακη - χριστοφια...

12:22 13/2/2013 - Πηγή: Fimotro
Ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, και συζήτησαν για πολλά θέματα, όπως η οικονομική συγκυρία, οι κυπριακές εκλογές αλλά και η δύστροπη ...
γείτονα χώρα, Τουρκία.
Ο Ευ. Μεϊμαράκης, ξεκαθάρισε ότι παρά τις δυσκολίες, δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο χωρών και επεσήμανε ότι Ελλάδα
και Κύπρος, μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και να πείσουν τους εταίρους.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας, υποστήριξε ότι η Κύπρος νοιώθει κατατρεγμένη από την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσαν οι δύο πρόεδροι:
Ευ. Μεϊμαράκης: «Κύριε Πρόεδρε με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι και πάλι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όλοι περνάμε δύσκολες ώρες, με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Όμως αυτό, με κανένα τρόπο, δε θα επηρεάσει τις σχέσεις μας και την εξωτερική μας πολιτική αλλά και τους στόχους τους οποίους έχουμε χαράξει, τόσο όσον αφορά στο εθνικό μας θέμα όσο και στα ζητήματα στα οποία συμφωνούμε και πορευόμαστε από κοινού στην Ε.Ε.
Πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, ότι μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους για τα προγράμματά μας, τα οποία πρέπει να στηρίζονται στην κοινωνική συνοχή και στις προσπάθειες και τις θυσίες των λαών μας. Θεωρώ λοιπόν ότι το θέμα δεν είναι να σωθεί η Ελλάδα ή η Κύπρος μεμονωμένα, αλλά να σωθεί το σύνολο της ευρωζώνης με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, ειδικά, στις κοινωνικά αδύναμες τάξεις.
Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή, σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά έχουμε τα επιχειρήματα να τους πείσουμε και πιστεύω ότι με τη σειρά τους, με την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν, στο τέλος θα καταλάβουν ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο και μπορούμε πράγματι να μπούμε σε μια άλλη φάση και περίοδο της Ευρωζώνης. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί καλύτερα αν υπάρχει πολιτική ομαλότητα, σταθερότητα, συνεννόηση, συνεργασία, με μια απομόνωση των ακραίων και λαϊκίστικων φωνών. Αυτή την ώρα έχουμε ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία, για περισσότερο διάλογο με τους πολίτες ώστε να καταλάβουν ότι πρέπει όλοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια που γίνεται.
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων και πάντα ένα κλίμα εκλογικό δεν βοηθάει σε συναίνεση και σε διάλογο ουσίας. Θεωρώ όμως ότι και στην Κύπρο γίνεται ένας πολιτισμένος προεκλογικός διάλογος, γίνεται μια προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες και να πάνε στις κάλπες όσο πιο ενημερωμένοι γίνεται και σε κάθε περίπτωση όποιο και να είναι το αποτέλεσμα το σεβόμαστε και συνεργαζόμαστε θεσμικά όπως επιβάλουν οι κανόνες.
Πιστεύω ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, και με τη δική σας πολύπλευρη προσωπικότητα, κρατάτε το πολιτικό κλίμα και το πολιτικό βαρόμετρο σε ένα πλαίσιο συζήτησης και συνεννόησης προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ξέρετε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αυτό το δρόμο που έχουμε από κοινού χαράξει. Αλλά και η σχέση μας με την δύστροπο γείτονα Τουρκία η οποία πολλές φορές δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες και δημιουργεί προβλήματα, είναι γνωστό ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μας περνάει πάντα από τη λύση που θα υπάρχει στο Κυπριακό. Αυτή είναι μια πορεία που έχουμε χαράξει και θέλω να σας μεταφέρω τη βούληση όλων των βουλευτών και όλων των κομμάτων ότι είμαστε αμετακίνητοι προς αυτή την κατεύθυνση και ότι με την καλή συνεργασία που έχουμε με την Κυπριακή Βουλή θα παλέψουμε και στους διεθνείς οργανισμούς ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση.
Να ξέρετε ότι είστε φίλος της Ελλάδας, του Κοινοβουλίου ανεξαρτήτως θεσμικής ιδιότητας και θα σας περιμένουμε πάντα, με οποιαδήποτε ιδιότητα έχετε αλλά και χωρίς ιδιότητα».
Δημ. Χριστόφιας: «Κύριε Πρόεδρε θεώρησα αυτή την επίσκεψη καθήκον μου, καθώς με την Ελλάδα έχουμε αδερφικές σχέσεις. Όταν ανέλαβα την Προεδρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας η πρώτη μου επίσκεψη ήταν στην Αθήνα. Θέλω η τελευταία μου επίσκεψη να είναι εδώ στην Ελλάδα. Eγώ δεν είμαι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές και μπορώ να μιλώ ελεύθερα σε σχέση με τους υποψηφίους. Ήθελα λοιπόν να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την αμέριστη συμπαράσταση του Ελληνικού λαού.
Είμαι εδώ επίσης για να μοιραστούμε μαζί τα κοινά προβλήματα. Από την μια πλευρά είναι η Τουρκία με την αλαζονεία η οποία την διακρίνει τον τελευταίο καιρό και αναπτύσσεται όλο και περισσότερο κρατώντας μια σκληρή στάση και από την άλλη είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μου. Ομολογώ ότι φεύγω πικραμένος ως μέλος του Συμβουλίου της Ε.Ε και το είπα χαιρετώντας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Η Κύπρος αυτή τη στιγμή νιώθει κατατρεγμένη. Απ’ ότι ξέρετε προσπαθούμε να επιλύσουμε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες. Υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό Στήριξης και αντί για στήριξη έχουμε κατατρεγμό. Θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος. Μας έχουν στη γωνιά και αρνούνται να υπογράψουν μαζί μας ένα Μνημόνιο το οποίο βεβαίως κανείς δεν μπορεί να χειροκροτήσει, γιατί είναι οδυνηρές οι διατάξεις του. Βεβαίως δεν μπορεί να είναι τόσο οδυνηρές όσο οι διατάξεις των Μνημονίων στην Ελλάδα. Εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη γιατί δεν έχει υπογραφεί το Μνημόνιο μέχρι αυτή τη στιγμή. Και εξέφρασα και την ετοιμότητα μου να υπογράψω, παρόλο που είμαι εναντίον του Μνημονίου, όπως γνωρίζετε. Για λόγους πολιτικούς και για λόγους ιδεολογικούς. Εντούτοις επειδή μας έφεραν σε αυτή την ανάγκη είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε. Και δεν θέλουν οι ίδιοι να υπογραφεί τώρα, γιατί θέλουν να επιβάλουν και νέους απεχθείς όρους.
Εύχομαι η νέα κυβέρνηση - ένεκα προεκλογικής περιόδου λέγονται πολλά και δίνονται πολλές υποσχέσεις - να μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί καλύτερους όρους. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συνεχίσουν να κρατιούνται χέρι - χέρι διότι η μοίρα μας είναι κοινή.
Σ΄ ότι αφορά στο Κυπριακό νιώθω πολύ δικαιωμένος γιατί παρέλαβα μια Κύπρο η οποία ήταν στη γωνιά από όλη την Ευρώπη και την ανθρωπότητα, με τις κατηγορίες για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς βήματα μπροστά από την Τουρκία που αρνείται καν να συνομιλήσει. Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές συγκλίσεις με τον πρώην ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, οι οποίες αν κατά τη γνώμη μου ακυρωθούν και από εμάς, στο τέλος της ημέρας δεν θα είμαστε πολύ μακριά από την οριστική διχοτόμηση. Αυτό κι αν θα είναι τραγωδία για την Κύπρο. Θα μου πείτε υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου. Εντάξει, πρέπει να υπερασπιστώ και τον εαυτό μου, γιατί δεν μπορώ να είμαι και το μαύρο πρόβατο. Και αυτό γίνεται προσπάθεια στην Κύπρο να επιβληθεί στην κοινή γνώμη.
Αγαπητέ Πρόεδρε σας ευχαριστώ θερμά για την συνεργασία μας, ευχαριστώ για την καλοσύνη σας που είπατε ότι θα με δεχτείτε με οποιαδήποτε ιδιότητα. Εγώ θα είμαι ένας απλός, τίμιος κατ’ εμένα, πολίτης αλλά ενεργός. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ελευθερία της Κύπρου, από όποια έπαλξη και βεβαίως για τη δικαίωση των απλών ανθρώπων. Αυτοί που πληρώνουν το σκληρό τίμημα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι οι εργαζόμενοι, είναι οι αγρότες και πρέπει να αγωνιστούμε γι αυτούς».
Ευ. Μεϊμαράκης: «Κύριε Πρόεδρε η προσπάθεια δικαίωσης αυτής της πολιτικής δεν είναι προσωπική είναι δικαίωση μιας πολιτικής που ακολουθήθηκε πιστά από όλους μας. Σεβόμενοι τον Κυπριακό λαό και την ετυμηγορία του για το σχέδιο Ανάν, πιστεύω ότι οφείλουμε αυτή την πορεία να τη συνεχίσουμε προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο σύσσωμο έθεσε θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεύρυνση « ή ένταξη και της Κύπρου ή δεν συζητάμε τη διεύρυνση της Ε.Ε. » Ήταν μια κορύφωση του αγώνα σε κοινοβουλευτικό και διαπραγματευτικό επίπεδο, η οποία τελικά είχε θετικά αποτελέσματα. Επίσης πιστεύω ότι το να ασκήσει η Κύπρος και μάλιστα με εσάς, την Προεδρεία της Ε.Ε., ήταν μια δικαίωση και ολοκλήρωση αυτού του αγώνα.
Δυστυχώς έχουμε και οι δύο χώρες πολλά ανοιχτά ζητήματα και πιστεύω ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν θα μας επηρεάσει αρνητικά ούτε εμάς, ούτε τους εταίρους και δανειστές μας. Θα διαψεύσουμε όλους εκείνους που δε βλέπουν με καλό μάτι την σκληρή προσπάθεια να ξανασταθούμε στα πόδια μας και να προχωρήσουμε μπροστά. Υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να δημιουργούν ζητήματα, αλλά η ωριμότητα των ηγεσιών μας τα επιλύει.
Κύριε Πρόεδρε, σας εύχομαι να είστε δυνατός και ενεργός πολίτης. Όπως είπατε έχουμε ανάγκη από ενεργούς πολίτες με εμπειρίες σαν τις δικές σας. Δεν έχει κανείς να σας καταλογίσει τίποτα μην σας πτοούν τα όσα περιθωριακά ακούγονται καμιά φορά για όλους μας λέγονται. Εγώ θεωρώ ότι σήμερα υποδεχόμαστε έναν Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος αποχωρεί με ψηλά το κεφάλι , έχοντας κάνει το καθήκον του και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών το αναγνωρίζει».
Keywords
Τυχαία Θέματα