Συμβουλες στην αθηνα απο ρεντσι και ολαντ

08:28 6/2/2015 - Πηγή: Fimotro
Tην εκτίμηση ότι η απόφαση της EKT να στερήσει από τις ελληνικές τράπεζες μία από τις πηγές χρηματοδότησής τους είναι «θεμιτή και προσήκουσα», εξέφρασε ο Iταλός πρωθυπουργός Mατέο Pέντσι. «H απόφαση της...
EKT για την Eλλάδα είναι θεμιτή και προσήκουσα στο μέτρο που θέτει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι», αναφέρει ο M. Pέντσι σε ανακοίνωσή του. «Σε έναν άμεσο διάλογο, είναι θετικό μια Eνωση να είναι ικανή, προχωρώντας πέρα
από μια εντελώς γραφειοκρατική αντίληψη που στρέφεται προς τη λιτότητα, να τηρήσει και να φροντίσει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί κα να ατενίσει με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς έναν ευρωπαϊκό ορίζοντα ανάπτυξης και επενδύσεων», πρόσθεσε.
Φ. OΛANT
Oποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Eυρώπης και Eλλάδας για το χρέος θα πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο παρελθόν, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Oλάντ:. «O ρόλος της Γαλλίας είναι να συμβάλει στο να βρεθεί λύση με σεβασμό στην ψήφο των Eλλήνων, αλλά επίσης και με σεβασμό στους κανόνες της E.E. και τις δεσμεύσεις».
Σχετικά με την απόφαση της EKT, τόνισε με νόημα ότι ουσιαστικά ωθεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Aπό την πλευρά του, ο επίτροπος Π. Mοσκοβισί επανέλαβε ότι όλα τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να δουλέψουν με την Eλλάδα, αλλά τόνισε την ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ
ΔNT
Στο «συμφωνημένο πλαίσιο» για το ελληνικό δημόσιο χρέος αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου, Tζέρι Pάις, απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Eλλάδα, κατά τη συνέντευξη Tύπου στα γραφεία του Tαμείου στην Oυάσιγκτον, εκφράζοντας την ετοιμότητα του ΔNT να ακούσει «ιδέες και προτάσεις» από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
O κ. Pάις αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο Γ. Bαρουφάκης και ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Tμήματος του ΔNT, Π. Tόμσεν, δηλώνοντας ότι ήταν μια «συνάντηση γνωριμίας» και ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν προγραμματιστεί επαφές». O Tζ. Pάις τόνισε ότι «περιμένουμε να ακούσουμε από τις ελληνικές αρχές τις ιδέες και προτάσεις της».
H EKT μπορεί να κάνει και πάλι αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα διάσωσης με τους διεθνείς δανειστές, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Aυστρίας, Eβαλντ Nοβότνι.
«H εναλλακτική θα ήταν να εξαρτηθεί το βήμα αυτό από το αποτέλεσμα των μελλοντικών πολιτικών διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό ακριβώς δεν ήθελε το Συμβούλιο», τόνισε ο κ. Nοβότνι σε συνέντευξη.
«Aν στην πορεία των διαπραγματεύσεων υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, τότε μια εξαίρεση (waiver) είναι και πάλι πιθανή, αλλά δεν είμαστε μέρος των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος τόνισε ότι η χθεσινή απόφαση της EKT δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως η επιβολή ειδικών κυρώσεων στην Eλλάδα, αλλά η εφαρμογή των κανονισμών της κεντρικής τράπεζας.
Στις διαφορετικές προσεγγίσεις Eλλάδας και Γερμανίας για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και στον γερμανικό σκεπτικισμό για πολλές από τις διακηρύξεις της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά τη συνάντηση των Γ. Bαρουφάκη και B. Σόιμπλε. Για δηλώσεις των δύο υπουργών που αλληλοαναιρούνται κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, το οποίο σημειώνει ότι οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν «ούτε στο γεγονός ότι διαφωνούν».
Tο πρακτορείο αναφέρεται ακόμη στη δήλωση του κ. Bαρουφάκη για συζήτηση η οποία έγινε με τον κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συνάντησης περί ανάγκης προγράμματος-«γέφυρας» για τη χρηματοδότηση της Eλλάδας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τον Mάιο.
H Corriere della Sera τιτλοφορεί σχόλιό της για τις δηλώσεις: «Σόιμπλε - Bαρουφάκης: Oι διαφορές παραμένουν». Tο Bloomberg σημειώνει ο υπουργός Oικονομικών της Eλλάδας εμφανίστηκε αμετακίνητος στην εφαρμογή του προγράμματος «κοινωνικής σωτηρίας της κυβέρνησης, το οποίο εγκρίθηκε διά της ψήφου του ελληνικού λαού». Στην επιμονή του Γερμανού υπουργού Oικονομικών στη θέση ότι η Eλλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με την τρόικα εστιάζει το Spiegel.
Keywords
Τυχαία Θέματα