Συμφωνησαν οτι διαφωνουν...

12:27 15/1/2013 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιώργος Παππάς
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα της χθεσινής συνάντησης Τσίπρα - Σόιμπλε στο Βερολίνο, κατά την οποία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε από τον αρχιτέκτονα των Μνημονίων ότι δεν...
υπάρχει άλλος δρόμος για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ εκτός από
τη λιτότητα. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας -σύμφωνα με την Κουμουνδούρου - υποστήριξε ότι η πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα έχει αποτύχει κι ότι πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αλλάξει τις απαιτήσεις της τρόικας και να καταργήσει το Μνημόνιο.
«Η συνάντηση πήγε καλά». Αυτό διαπιστώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο σε μια εμφανή προσπάθεια να δώσουν μια διάσταση «ομαλότητας» στο γεγονός ότι ο σφοδρός πολέμιος του Μνημονίου στην Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον βασικό εμπνευστή του, και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Το βασικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Σόιμπλε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ήταν ένα: «Δεν υπάρχει κανένας δρόμος παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς το πρόγραμμα σταθεροποίησης», λένε στα «ΝΕΑ» πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «η υλοποίηση του προγράμματος φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα και διευκολύνει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Αυτό αποτελεί αποστολή για ολόκληρη την κοινωνία, κατά συνέπεια και όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας. Υπό την έννοια αυτή, η γερμανική πλευρά «θα χαιρέτιζε» αν και ο κ. Τσίπρας στήριζε το πρόγραμμα.
ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ. «Χρήσιμη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Του ανέλυσα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Του είπα ότι τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Τα Μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση, την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη».Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «οι διαφορές μας είναι πολιτικές, όχι προσωπικές. Εμείς έχουμε όραμα μια κοινωνική Ευρώπη. Στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους Ελληνες και τις Ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησαν ώς εδώ. Υπό αυτή την έννοια, για μας είναι σημαντικό τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Εχουμε όραμα μια νέα Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό το όραμα θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη».
«ΡΕΑΛΠΟΛΙΤΙΚ». Κανείς δεν περίμενε στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Σόιμπλε ότι ο ένας θα μεταπείσει τον άλλο. Αλλά η πραγματοποίηση της συνάντησης και μόνο δίνει το μέτρο της προσγείωσης στη «ρεαλπολιτίκ», μακριά από το προεκλογικό κλίμα και τις αντιμνημονιακές κορόνες. Το Μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται και η κατάργησή του φαντάζει ανεδαφική, παρά τις ρητορικές κορόνες περί λαϊκής καταδίκης του. Κάτω από αυτό το πρίσμα θεωρεί το γερμανικό υπουργείο το γεγονός ότι υποβλήθηκε από την πλευρά του κ. Τσίπρα αίτημα για συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ζητούμενο για τη γερμανική πλευρά ήταν να ανιχνεύσει σε ποιον βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν μέρος των μεταρρυθμίσεων.Στο μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις «αλλά όχι σε όλα», λέει η γερμανική πλευρά. «Παραδείγματος χάριν και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπιστεί το τεράστιο θέμα της ανεργίας. Βεβαίως στο πως θα γίνει αυτό έχουμε διαφορά απόψεων»Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Σόιμπλε αποτελεί σαφώς πολιτική αναβάθμιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σόιμπλε έχει καθημερινά 4-5 τέτοιου είδους ανεπίσημες συναντήσεις, επισημαίνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως η χθεσινή συνάντηση δεν πρέπει να εκληφθεί ως αρχή τακτικών συναντήσεων και επαφών.Ουδέν σχόλιονΤο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο,
τόσο για το θέμα του κατοχικού δανείου όσο και της «λίστας Χριστοφοράκου».
που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ειδικά
για το δεύτερο, πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε στα «ΝΕΑ» ότι «το θέμα δεν είναι της αρμοδιότητας του κ. Σόιμπλε».
Keywords
Τυχαία Θέματα