Συμφωνησαν να εχουν δευτερο γυρο επαφων μερκελ - spd...

16:01 5/10/2013 - Πηγή: Fimotro

Να προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αποφάσισαν οι αντιπροσωπείες των...
Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της Άγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) υπό τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Αν και αναμενόμενο, το γεγονός δείχνει ότι πιθανόν να υπάρχει έδαφος για συμφωνία συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων της Γερμανίας.
Εκ μέρους της αντιπροσωπείας των Σοσιαλδημοκρατών, η Άντρεα Νάλες σημείωσε ότι στον
πρώτο γύρο συνομιλιών, την Παρασκευή το μεσημέρι, συζητήθηκαν τόσο ζητήματα στα οποία υπάρχουν συγκλίσεις, όσο και εκείνα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες, όπως οι φορολογικοί συντελεστές.
Παρά τον προσωπικό θρίαμβο της Άγκελα Μέρκελ στην εκλογική μάχη, οι Συντηρητικοί των CDU/CSU (41,5% των ψήφων) έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία για 5 έδρες. Πρέπει, συνεπώς, να αναζητήσουν ένα νέο σύμμαχο, αφού το φιλελεύθερο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), με το οποίο κυβερνούσαν από το 2009, δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ.
Η καγκελάριος, η οποία πρόκειται να συνεχίσει για μια τρίτη πρωθυπουργική θητεία, θα επιχειρήσει συνεπώς να συνεννοηθεί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που ήρθε δεύτερο στις εκλογές (25,7% των ψήφων), με την ευκαιρία των διερευνητικών συνομιλιών οι οποίες θα πρέπει να προετοιμάσουν το έδαφος για τη σύσταση ενός κυβερνητικού συνασπισμού.
Την ερχόμενη Πέμπτη, η κ. Μέρκελ θα κάνει το ίδιο με το οικολογικό κόμμα των Πράσινων, αν και σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, μια κυβερνητική συμμαχία με το συγκεκριμένο κόμμα φαίνεται λιγότερο πιθανή.
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα