Συγκρουσεις στη σενεγαλη μετα την εγκριση της υποψηφιοτητας του αμπ. ουαντε

11:57 28/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στη Σενεγάλη μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου να εγκρίνει την υποψηφιότητα του προέδρου Αμπντουλαγιέ Ουαντέ για τρίτη φορά σε προεδρικές εκλογές της χώρας. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα και κτίρια...
στην πρωτεύουσα Ντακάρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της τάξης. Ταραχές ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις της δυτικο-αφρικανικής χώρας.

Ο 85χρονος
Ουαντέ έχει ήδη δύο θητείες στην προεδρία από το 2000 και είχε υποσχεθεί πως θα παραιτηθεί φέτος.

Το Κίνημα της 23ης Ιουνίου (Μ23), ένας συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών που αμφισβητεί τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του Ουαντέ στις προεδρικές εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου, κάλεσε τους Σενεγαλέζους να πραγματοποιήσουν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο για να «διώξουν» τον Ουαντέ.

Οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Νεαροί που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία του Ντακάρ ύστερα από έκκληση της αντιπολίτευσης, άρχισαν να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και ροπάλων.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου να απορρίψει την υποψηφιότητα του διάσημου Σενεγαλέζου τραγουδιστή Γιουσού Ν΄Ντουρ.

Εκτός από την υποψηφιότητα του Ουαντέ, το Συνταγματικό Συμβούλιο ενέκρινε δεκατρείς ακόμη υποψηφιότητες στις δεκαεπτά που υποβλήθηκαν, μεταξύ τους τρεις υποψηφιότητες των πρώην πρωθυπουργών: Μουσταφά Νιάσε, Ιντρίσα Σεκ και Μάκι Σαλ. Εγκρίθηκε, επίσης, η υποψηφιότητα του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουσμάν Τανόρ Ντιένγκ.

Το Συμβούλιο αιτιολόγησε την απόρριψη της υποψηφιότητας του 52χρονου Ν΄Ντουρ αναφέροντας ότι ο υποψήφιος παρουσίασε έναν κατάλογο 12.936 υπογραφών ψηφοφόρων που υποστήριζαν την υποψηφιότητά του, από τις οποίες μόνο οι 8.911 ήταν έγκυρες, ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον 10.000.

Ο Γιουσού Ν΄Ντουρ κατήγγειλε το «πραξικόπημα» του Ουαντέ και δήλωσε: «Είμαι υποψήφιος και θα παραμείνω», διευκρινίζοντας ότι έχει «48 ώρες για να προσφύγει» κατά της απόφασης του Συμβουλίου.

Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη νέα υποψηφιότητα του Ουαντέ είναι «αντισυνταγματική» και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις.

Η Οικονομική Κοινότητα των χωρών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των πολιτών» στη Σενεγάλη.

Ο Αμπ.Ουαντέ δήλωσε την Πέμπτη ότι μπορεί «νόμιμα» να θέσει υποψηφιότητα όχι μόνο το 2012 αλλά και το 2019, ύστερα από μια αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση οι προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν σε κλίμα ηρεμίας και οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «λυπηρό» το γεγονός ότι ο Ουαντέ θέτει εκ νέου υποψηφιότητα, αντί να πάρει «σύνταξη».
Keywords
Τυχαία Θέματα